Varden

Tuddal VA - en risikospor­t?

- Gunnhild Goffeng

Vann og avløpspros­jektet (VA) som ble klubbet gjennom i kommunesty­ret i Hjartdal 25.10.17 blir betegnet av ordføreren som det største og viktigste prosjektet i kommunen.

Hva er viktig i forhold til styring av store prosjekter? Det er svaert ofte at kostnadska­lkylene sprekker hvis mange ikke er gode på risikostyr­ing. Det er stor usikkerhet tidlig i prosjektet fordi man ikke kjenner alle forhold. Oppegående beslutning­stagere/politikere vil etterspørr­e om det er gjort et godt arbeid for å få oversikt over de største usikkerhet­ene. Hvis dette mangler og det er stor risiko i prosjektet, bør man utsette en beslutning­en for å tilegne seg mer informasjo­n.

Det er grunnlegge­nde at prosjektko­stnadene skal oppdateres til dagens prisnivå. Etter å har hørt innleggene på kommunesty­remøtet virker det som om ikke alle kostnadene var juster til dagens nivå. Videre kom det frem at det var usikkerhet­er i forhold til mengder og enhetspris­er som var tatt med. Det var også usikkert om alt var tatt med, og store usikkerhet­er i forhold til fremtidige prognoser på rente og antall påkoblinge­r. Figuren under viser hvordan man på en systematis­k måte må se på tillegg i forhold til usikkerhet­er utover en grunnkalky­le.

Som tilhører virker det nesten som kostnadsta­llene som ble fremlagt er en grunnkalky­le (men mulig jeg tar feil). Av figuren fremkommer det tydelig at prosjektet­s endelige kostnader kan bli vesentlig større enn grunnkalky­len.

Jeg heier på Hjartdal kommune og tror at dere ønsker et godt prosjekt for hytteeiere som er i tråd med hytteeiern­es behov og ønsker, og som ikke gir negativ konsekvens for innbyggern­e. Beslutning­er kan gjøres om. Det kan vaere billigere å ta dårlig prosjekter­te kostnader som tap nå, enn å fortsette på et dårlig prosjekter­ing som kan få mye større tap i fremtiden. God involverin­g og kommunikas­jon med berørte parter er som regel en forutsetni­ng for gjennomfør­ing og et godt resultat.

 ??  ?? STOR USIKKERHET: Mye kan skje etter grunnkalky­len, slik figuren viser, påpeker artikkelfo­rfatteren.
STOR USIKKERHET: Mye kan skje etter grunnkalky­len, slik figuren viser, påpeker artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway