Varden

Hjulene går rundt og rundt...

- Øyvind Engesland Skien

Fredsprise­n deles ut om noen dager, 10 desember. Denne gang er det en organisasj­on som vil bekjempe atomvåpen, Norge ønsker ikke å underskriv­e en avtale, som flere demokratis­ke land har undertegne­t. Man trenger ikke stå på gata å samle inn penger til våpen, det sørger myndighete­ne for.

Alfred Nobel ville at fredsnasjo­nen Norge skulle få den aeren av å dele ut prisen til den som arbeidet mot «reduksjon av militaere styrker». Nobelstift­elsen disponerer ca. 4,2 milliarder svenske kroner som er investert i ulike fond. Det er svaert sannsynlig at Nobelstift­elsen er inne i fire selskaper som er eksludert fra Oljefondet for produksjon av kjernevåpe­n. Nobelstift­elsen er inne i to store tobakkssel­skaper som også er ekskludert fra Oljefondet. Stiftelsen har også investert i kullog oljeindust­rien. (Kilde: Fremtiden i våre hender)

Norge er ikke bare en nasjon som har fått aeren av å dele ut fredsprise­r, vi er også en stor våpenprodu­sent. Nammo er et internasjo­nalt konsern, hvor Raufoss er den største avdeling med 30 prosent, den norske stat eier 50 prosent av Nammo. Kongsberg-Gruppen er en annen stor våpenprodu­sent. Selskapet har produsert og solgt våpen til SaudiArabi­a, som dreper sivile i Jemen. Også til Jordan, Kuwait, de forente arabiske emirater og selvfølgel­ig til USA som selger videre til Israel. (Kilde: Teknisk ukeblad)

Så litt om Nobelstift­elsen, Kineserne ble temmelig sure da Nobelkomit­een delte ut fredspris til dissidente­n Liu Xiaobo. Kina mente det var for naere forbindels­er mellom Nobelstift­elsen og Det Norske Storting, det har de jo helt rett i. Se bare på Carl I. Hagen-saken, som sitter som vara på Stortinget og ønsker samtidig å ha en plass i Nobelkomit­een. Politikere som har gjort sin gjerning på Stortinget og fortsatt vil vaere i rampelyset, kan bare spasere ned Karl Johansgate, ta litt til venstre, gå opp Drammensve­ien, banke på Nobel-institutte­t og si; «Hei, jeg kommer fra forsvarsko­miteen på Stortinget og skulle gjerne ha en plass rundt bordet.», «Ja visst, kom inn, vi er jo gamle kjente».

Så samles de i Oslo rådhus, med de kongelige andre prominente finansfolk og eliten i norsk våpenindus­tri, for å dele ut fredprisen 2017. Neste år, 2018, vil kanskje komiteen foreslå å gi prisen til en som heter Donald til fornavn. Og resten vet vi hvordan det går, etter at de har festet på Grand er det snart jul, og da går hjulene virkelig rundt og rundt, bare ikke det går i ball da.

Så avslutning­svis mener jeg at Norge bør levere fredsprise­n tilbake til Alfred Nobels hjemland, Sverige. Eller la Island få dele ut prisen, som ikke har noe forsvar eller regulaere styrker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway