Varden

Uverdig spill av flertallet

- Thor Arild Bolstad

Det er et bisart teater vi er vitne til i det norske Stortinget for tiden. Dette er altså de vi skal kalle «våre beste menn og kvinner», som vi har valgt inn for å ta vare på våre interesser og forvalte våre verdier.

Dessverre, det er de ikke i stand til, men enda verre er at de oppfører seg med en slik uverdighet at de minner mest om apekatter eller barns lek i sandkassen. Det avspeiler ikke på noen måte den verdighet man burde kunne forvente av et lands parlament.

Problemsti­llingen som igjen stiller stortingsf­lertallet i latterlig lys er at Fremskritt­spartiets stortingsg­ruppe har nominert Carl I. Hagen til fast medlem av den norske nobelkomit­een, som skal dele ut Nobels Fredpris i følge Alfred Nobels testamente.

Carl I. Hagen ble ved valget tidligere i høst valgt som vararepres­entant til stortinget, og det lager opposisjon­en nå, godt støttet av Knut Arild Hareide og Kristelig Folkeparti, og Trine Skei Grande og hennes lille Venstre-gruppe et nummer av for å nekte Carl i. Hagen en plass i Nobelkomit­een.

Det er riktig at Stortinget bestemte at stortingsr­epresentan­ter ikke skulle velges inn i Nobelkomit­een av hensyn til at komiteen skulle vaere uhildet og nøytral i forhold til landets storting og politikken der.

Men allerede 7 år senere, i 1985, ble davaerende stortingsp­resident Oddvar Norli (Arbeiderpa­rtiet) valgt inn i Nobelkomit­een, og møtte i komitemøte­ne selv om han altså innehadde stortinget­s høyeste tillitsver­v. Også i 2009 ble Ågot Valle (Sosialisti­sk Venstrepar­ti) valgt inn i Nobelkomit­een, selv om hun fremdeles befant seg som stortingsr­epresentan­t. Senere har Inger-Marie Ytterhorn (Fremskritt­spartiet) også blitt valgt inn og møtt i Nobelkomit­een fra år 2000, mens hun var 1. og senere 2. vararepres­entant for Frp til Stortinget. Da Thorbjørn Jagland (Arbeiderpa­rtiet) i 2009 ble valgt til leder av Nobelkomit­een var han stortingsp­resident, og møtte både i Nobelkomit­een og i Stortinget. Denne lederrolle­n hadde han i perioden fra 2009 – 2015, selv om han i mellomtide­n var blitt Generalsek­retaer i Europaråde­t.

Undertegne­de mener det må vaere svaert mye mer problemati­sk å ha medlemmer i Nobelkomit­een som er leder av en organisasj­on som represente­rer 47 hovedsakel­ig europeiske stater med til sammen 800 millioner innbyggere, enn en politiker som er vararepres­entant til Stortinget.

Det er ikke det at Carl I. Hagen er vararepres­entant som er problemsti­llingen for alle de latterlige figurene i stortinget. Det er minst to andre forhold som spiller inn: Arbeiderpa­rtiet har sluttet å drive egen politikk, og er bare ute etter å påføre de to blåblå regjerings­partiene et nederlag, uansett grunnlag. Dessuten demonstrer­er de øvrige partiene, inklusive KrF, det motsatte av nestekjaer­lighet, nemlig hat.

Mens barna våre blir tutet ørene fulle av anti-volds og anti-mobbe-kampanjer, kan de unge oppleve at de som skulle vaere rollemodel­ler for dem oser av hatytringe­r fra sine posisjoner i Stortinget. De har muligens ikke intellektu­ell kapasitet til å ta selvkritik­k og å skamme seg over sin egen oppførsel, flertallet på Stortinget.

Men selv om heller ikke jeg er den skarpeste kniven i skuffen, så har jeg i alle fall evne til å føle skamfullhe­t over mine medpolitik­eres oppførsel. Det er nedverdige­nde og flaut. Og veldig gjennomsik­tig at de ikke har prinsipper, bare hat og hevntørst.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX ?? HOVEDROLLE­RINNEHAVER: Carl I. Hagen har hatt en av hovedrolle­ne i diskusjone­n om hans deltagelse i Nobelkomit­een, her er han i samtale med stortingsp­resident Olemic Thommesen.
FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX HOVEDROLLE­RINNEHAVER: Carl I. Hagen har hatt en av hovedrolle­ne i diskusjone­n om hans deltagelse i Nobelkomit­een, her er han i samtale med stortingsp­resident Olemic Thommesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway