Varden

Knuste Tsjekkia, gruppefina­le neste

Norge knuste Tsjekkia og er klare for gruppefina­le mot Sverige i dag.

- BIETIGHEIM-BISSINGEN

Bestevenni­nnene Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal kickstarte­t Norge på vei mot 34-16 over Tsjekkia. De to scoret ni av de 13 første norske målene i VMkampen.

Mørk var ivrigst med seks fulltreffe­re på bare et kvarters spill. Keeper Katrine Lunde fortsatte ferden på sin VM-sky og reddet og reddet. Makker Kari Aalvik Grimsbø spilte strålende det første kvarteret av 2.-omgangen, men så ble hjelpen fra forsvaret (tilnaermet norsk B-oppstillin­g etter hvert) litt borte. Dermed falt redningsfr­ekvensen hennes.

Toppnivå

Veronica Kristianse­n er tilbake på toppnivået fra Champions League i høst. Hun scoret seks ganger bare i 1. omgang. Etter den ledet Norge 20-7.

Kampen var ikke spennende. Motstanden blir langt, langt hardere senere i mesterskap­et. Muligheten for at Norge råkjører gjennom VM uten annet enn seirer, er likevel ganske god. Fredag går gruppefina­len mot Sverige. Svenskene har en rekke tap mot Norge i mesterskap. Senest brutale 20-33 i Rio de Janeiro-OL.

I intervjuso­nen etter svenskenes kamp mot Argentina var det ikke mye som tydet på at Sverige skal vinne. Kroppssprå­ket til mange av de svenske spillere lyste: – Dette går nok ikke. Norge blir kjempefavo­ritt, og det må trolig en kollektiv kollaps til for å unngå seier. Det ender med norsk gruppeseie­r ved uavgjort eller seier.

Best

Om Norge sto for det meste av underholdn­ingen, kom kampens perle fra en tsjekkisk hånd. Veronika Malá hentet ned en kontringsp­asning mens hun var i luften og sendte ballen i mål med ryggen mot Lunde.

Heidi Løke var tilbake mot Tsjekkia etter en hissig pizzamatfo­rgiftning. Emilie Hegh Arntzen trenger litt mer tid, men skal vaere spilleklar fredag. Håndballje­ntene slo torsdag også sin rekord i antall kamper på rad uten tap. Den lyder nå på 29. Under Marit Breivik var rekken oppe i 28 to ganger (2004-05 og 2008-09).

Det er ikke klart hvilken dag Norge spiller åttedelsfi­nale og mot hvem, men stedet er spikret. Det skjer i Leipzig søndag eller mandag.

Uansett hvem som møter Norge, så vil de grue seg som om de skulle til tannlegen for en rotfylling. (NTB

??  ?? LETT: Nora Mørk og de norske håndballje­ntene åpnet forykende og avgjorde kampen mot Tsjekkia før pause. I dag venter Sverige.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TIL BAERUM: Kari Brattset og Norge skal til Nadderud Arena.
 ?? FOTO: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? SVERIG: Emilie Hegh Arntzen (til venstre) og Silje Solberg under kampen mellom Tsjekkia-Norge torsdag.