Varden

Bok om PP-designer

Mange husker serviset fra stuebordet. Nå er mannen som designet det hedret med en egen bok.

- PORSGRUNN Vendy Berg Hegle ▶ vendy.berg.hegle@varden.no

Charlotte Nagell har skrevet bok om Leif Helge Enger og hans tid på designavde­lingen på Porsgrunds Porselaens­fabrik.

Den prisvinnen­de keramikere­n og designeren Leif Helge Enger (83) var tilknyttet Porsgrunds Porselaens­fabrik i 50 år, og lager fremdeles porselensf­igurer hjemme på Bjørntvedt. Denne uken ble boken om hans liv med leire lansert på Porselensm­useet sammen med en utstilling av hans arbeider.

– Det var hundre mennesker til stede og det var en ti meter lang kø av folk som ville ha boken signert av Leif Helge. Han skrev så blekket sprutet, sier Charlotte Nagell. Det er hun som har skrevet boken, og har de siste par årene tilbrakt mye tid i samtale med PP-designeren. I tillegg har hun brukt feriene sine på å reise i hans fotspor – blant annet til London og Faenza i Italia – og ikke minst til stranden i Suttevika ved Nordsjø hvor Enger hadde sitt første møte med leire.

– Det har gått med mengder av vørterøl og kroneis, kan de to slå fast.

Rockestjer­ne

Nagell har også snakket med mange av Engers tidligere kollegaer under arbeidet med boken.

– Han var rene rockestjer­na da han besøkte hovedstade­n på 60-og 70-tallet, forteller Nagell.

– Nei, nå må du gi deg. Sånne ting blir overdrevet, sier Enger, men hun insisterer.

– Jo, det har jeg blitt fortalt av dem som jobbet ved Porsgrunds­enteret ved Solli Plass.

Enger tenker form uansett hva det måtte vaere, og er godt fornøyd med hvordan boken har blitt utformet og formulert. Nagell sier hun har vaert opptatt av å presentere innholdet på en måte som er Engers kunst verdig, og samtidig skrive en bok som er interessan­t for dem som opplevde gullaldere­n til PP, men også yngre folk som ikke har fått Porsgrunns porselensh­istorie inn med morsmelka.

Ble sendt på turné

Enger var en del av PPs gullader og jobbet side om side med designerne som Galaaen, Ødegaard, Sandnes og Rønning i en årrekke. Han fikk sitt eget keramikkve­rksted på Porselensf­abrikken, og når direktøren skulle vise fram håndverket bak produksjon­en, var det hit de gikk. I tillegg ble Enger sendt på turné. Han har blant annet stått midt i et utstilling­svindu på Karl Johan og vist fram sine dreiekunst­er, og ble også sendt til Chicago. Enger laget en rekke servicer og bruksgjens­tander, først i chamottest­eingods, men i 1979 gikk han over til porselen.

– Det måtte vaere gode produkter i form, farge og dekor. Hva som er godt? Det er en følelsessa­k, det ser jeg bare. Det er litt som når man kler seg, man ser om tøyet passer i farger og størrelser, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO:VENDYBERGH­EGLE ?? DRØMMESAMA­RBEID:
Charlotte Nagell har skrevet boken om Leif Helge Enger og hans tid på d esignavd elingen til Porsgrund s Porselaens­fabrik.– Dette har vaert et d rømmesamar­beid , sier Enger.De to møttes for første gang i 201 5, og d e siste par årene...
FOTO:VENDYBERGH­EGLE DRØMMESAMA­RBEID: Charlotte Nagell har skrevet boken om Leif Helge Enger og hans tid på d esignavd elingen til Porsgrund s Porselaens­fabrik.– Dette har vaert et d rømmesamar­beid , sier Enger.De to møttes for første gang i 201 5, og d e siste par årene...
 ??  ?? ENGERS DESIGN:
Service i chamotte er d et mange som husker Enger for.På slutten av 70-tallet gikk han over til porselen.
ENGERS DESIGN: Service i chamotte er d et mange som husker Enger for.På slutten av 70-tallet gikk han over til porselen.
 ?? ARKIVFOTO ?? PRIS:
Enger vant d esignpris for teserviset Ballad e i 78.
ARKIVFOTO PRIS: Enger vant d esignpris for teserviset Ballad e i 78.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway