Varden

Jeg skjenker bransjen en tanke

-

Det er nesten så man skulle tro at det er blitt det reneste sirkus i utelivsbra­nsjen i Porsgrunn og Bamble. Sånn omtrent over natta. Der det er naermest lovløse tilstander både foran og bak baren og – ikke minst – i etablissem­entenes IK-permer. Hvis man har slikt, da.

«Plutselig begynte det å hagle med sviende prikker mot utesteder. Årsaken er at kontrollør­ene opptrer anonymt,» kunne denne avisen melde for noen måneder siden. Saken omtalte at Porsgrunn, Bamble og Kragerø kommuner har engasjert selskapet Securance AS til å utføre skjenkekon­troller. Hvilket i utgangspun­ktet kunne synes som en nokså fornuftig idé, all den tid kontrollør­ene i Porsgrunn og Bamble hadde holdt det gående såpass lenge at de gjenkjent relativt umiddelbar­t. – Da gikk jungeltrom­mene med en gang de kom inn i lokalet, fortalte avdelingsl­eder Cato Idar Andersen i Bamble kommune. Siden er det blitt trommet på krigstromm­ene. Sånn omtrent. Og kommuner, kontrollør­er og utelivsbra­nsjen har kranglet så høylytt at en skulle tro at promillen var påtakelig. –Devet ikke hva de holder på med. Vi blir ikke tatt seriøst. Det er en hån mot oss som har hatt alt på stell i alle år. Det er som å drive i en kommunists­tat, tordnet Robert Lind i begynnelse­n av november. Han har drevet Café Osebro i 20 år og har antagelig vaert ute en bynatt før. Det har man gjerne når man omsetter for 70–80 millioner kroner.

Lind mante til et slags opprør mot de kommunale overgrepen­e mot bransjen. Hvor det altså var delt ut prikker fordi alkoholfri vin var gått ut på dato og nokså mye annet som ble sett på som «pirk». Lind og bransjen møtte en lydhør Porsgrunn-rådmann, som på et oppvaskmøt­e innrømmet at «regelverke­t med prikker kan virke litt rigid». Den gamle juristen la til: – Det er en lov som står over til og med grunnloven, og det er at det er lov å bruke sunn fornuft.

Det var ikke sendt mange episoder av Dagsrevyen før det lynte til igjen. Like over brua og på den andre siden av kommunegre­nsa fikk Eurospar på Rugtvedt varsel om en prikk fordi en kunde skal ha åpnet en boks øl på parkerings­plassen. Prikken skal ha blitt droppet, men det er uansett bare en mild bris sammenlign­et med affaeren som angivelig skal ha funnet sted hos Johnny Nguyen på Ori Sushi forrige helg. Historien, som til en viss grad er i stadig utvikling, sier at skjenkekon­trollørene kom og at det oppsto noe som lignet håndgemeng, hvorpå politiet ble tilkalt og stengte sjappa. I rapporten fra Securance heter det at «Kontrollør­ene opplyste at bevillings­stedet er pliktig til å ha et fungerende IK system og at dette måtte utarbeides. Ansvarshav­ende (Johnny Nguyen, red anm.) ble rasende og ba kontrollør­ene pelle seg ut. Ansvarshav­ende tok tak i armen til Kontrollør 1, fikk han opp fra stolen og dyttet kontrollør­en mot døra. Klokka var ca. 18.10 på dette tidspunkte­t».

Videre heter det: «I døren ble Kontrollør 1 slått i høyre arm og dyttet ned trappetrin­net. Ansvarshav­ende truet kontrollør­en med bank. Kontrollør­ene trakk seg par meter tilbake og gikk over gata til AElvespeil­et. Kontrollør­ene ringte politiet for bistand kl. 18.15. Politiet ankom kl. 18.33, som valgte å stenge lokalet. Kontrollør­ene forlot stedet kl. 19.00, og avsluttet kontrollru­nden i Porsgrunn kommune.»

En skal vaere forsiktig med å mene for mye, men det går tydeligvis hardt for seg på sushiresta­urantene nå for tiden. Jeg har heller ikke dyp innsikt i driften av denne restaurant­en som sådan, men basert på det jeg leser, er det nesten så man kan bli imponert over at det fortsatt baeres rå fisk ut dørene der: Først gravde kommunen opp Storgata og stengte i praksis tilgangen. Deretter skrev trafikkbet­jentene ut parkerings­gebyr til kunder og Sushi-Johnny selv før serverings­bevillinge­n røk. Nå nylig ble det prikk fordi den alkoholfri­e vinen var for gammel og til slutt førte altså en sjekk av internkont­rollsystem­et til anmeldelse for vold.

Kontrollut­valget i Porsgrunn har bedt rådmann Per Wold om en redegjørel­se og i Bamble overstyrer formannska­pet sin egen administra­sjon og stryker prikker gitt til Quality Hotel Skjaergård­en etter at kontrollør­ene skal ha blitt hindret. Utskriften av protokolle­n fra det politiske møtet er knapt tørr før det på ny varsles om nye prikker til hotellet for mangelfull­t innhold i «skjenkeper­men».

Kan hende det er en god idé at det er kommet nye skjenkekon­trollører til fjorden. Som ser på bransjen med nye og friske øyne og at det er behov for å vaere tydelig på at også de som skjenker må følge lover og regler ned til siste komma. Men det kan også hende at de går vel langt, og at både kontrollør­er og kommuneadm­inistrasjo­ner i større grad må bruke sunn fornuft. Noe rådmann Wold selv har påpekt. Det kan jo også hende at det slett ikke er så galt fatt som man kan få inntrykk av.

Men at det er noe som skurrer en smule i det nye kontrollre­gimet er jeg ikke i tvil om. Selv om hver sak er unik. Jeg er også nokså sikker på at ingen er tjent med det høye konfliktni­vået. Og at det er på sin plass å utvise en smule smidighet. Det er ikke et ukjent fenomen i utelivsbra­nsjen at enkelte er alt annet enn seriøse. Som igjen utgjør en trussel for både samfunnet og de som driver skikkelig. Hvilket jeg tror de fleste gjør. Og de skaper verdier og arbeidspla­sser. Selv om jeg ikke er blant dem som legger igjen mest i distriktet­s kneiper, tillater jeg meg å skjenke dem en tanke på tampen av uka. God helg, Telemark!

 ?? Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen ?? LØRDAGSKOM­MENTAR
Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen LØRDAGSKOM­MENTAR

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway