Varden

Juleakevit­t i 30 år

På 1980-tallet var akevitt så godt som fravaerend­e i møblerte hjem. Men en sivilingen­iør med interesse for norske mat- og drikketrad­isjoner – og aldri så lite PR-teft – endret på det.

- Tekst: Axel Sandberg

Vinmonopol­et ble i sin tid grunnlagt for å holde alkoholkon­sumet nede. Vin skulle lokke oss vekk fra sterkere saker og fremme en «god» drikkekult­ur. Med unntak av noen importerte brennevins­merker var Vinmonopol­ets utvalg begrenset til noen få akevitter og vodkaer med kjedelige etiketter. Lanseringe­n av en egen juleakevit­t i 1988 endret imidlertid totalt på nordmenns forhold til akevitt. Jula 2017 selges den 30. tapningen av juleakevit­t, og i dag er det mange som ikke kan tenke seg en julemiddag uten akevitt.

– Dersom man drakk whisky og konjakk på 80-tallet, var man kultivert. Drakk man akevitt, hadde man et alkoholpro­blem, for å sette det på spissen, sier daglig leder i Norske Akevitters Venner, Lars Ole Ørjasaeter.

I 1986 ansatte Vinmonopol­et Halvor Heuch, med fartstid i både Coca-Cola og Philip Morris, som destillasj­ons- og produksjon­sansvarlig, samt varefaglig aspirant. Som sivilingen­iør i matkjemi fra Leeds-universite­tet i England hadde han et godt utgangspun­kt for å se naermere på polets behandling av det norske tradisjons­brennevine­t, noe han fikk frie tøyler til å gjøre.

– Vinmonopol­et hadde store økonomiske ressurser, samtidig som det ikke var saerlig interesser­t i akevitt. Så jeg fikk mer eller mindre gjøre hva jeg ville, forklarer Halvor Heuch.

Bedre fat

Han reiste blant annet til Skottland og Cognac for å laere mer om hva som gjorde at deres brennevin ble ansett som nytelse, mens den norske akevitten var noe man tok ut av fryseren og svelget ned med øl.

Det første han la merke til var at fatene akevitten i Norge ble lagret på, var utbrukt. Det gjaldt å få tak i nyere sherryfat, skulle man lage akevitt med dypere, fyldigere karakter. Deretter fulgte møysommeli­g testing av forskjelli­ge blandingsf­orhold av krydder, spesielt godt egnet til fet norsk julemat. I 1988 ble første utgave av en juleakevit­t lansert.

– Det lå en liten baktanke her, for jeg hadde merket meg at det var vanlig å invitere vinjournal­ister til å prøvesmake ulike «nyheter». Juleakevit­ten ga en anledning til å gjøre det samme med akevitt, ved at den hvert år smakte litt forskjelli­g. Det viste seg å vaere en god strategi, humrer Heuch.

Brukes om igjen

Den første spesialtap­ningen ble imidlertid langt fra utsolgt. Men ordet spredde seg raskt. Usolgt vare var samtidig en ypperlig anledning til å igangsette fatlagring i solera-system. Det vil si at man hvert år tømmer overskudde­t tilbake på fat, slik at det «gamle» danner basen og blander seg med det nye, med økt karakter og flere smaksnyans­er som resultat. Kjøper man en juleakevit­t i år, kan det med andre ord hende den fortsatt inneholder noen dråper fra den aller første tapningen.

– Introduksj­onen av juleakevit­t skapte ny interesse for akevitt generelt. Man opplevde gjennom den at ulike akevitter faktisk passet til forskjelli­ge typer julemat og satt en høytidelig spiss på hele måltidet. Derfra ble utvalget stadig mer utvidet, også utenom julesesong­en, og nå lanseres mange nye akevitter årlig. I tillegg er norsk akevitt nå blitt internasjo­nalt kjent, og den serveres bar eller i drinker over hele verden, sier Ørjasaeter.

I kjølvannet er man også blitt mer opptatt av glassvalg, at akevitt skal holde romtempera­tur, og at den kan fungere like godt til kaffen som en bedre whisky eller konjakk.

– Glem vin

Halvor Heuch er imidlertid tydelig på at juleakevit­ten ikke først og fremst var et PR-grep for å selge mest mulig akevitt. Det handler i bunn og grunn om norske mattradisj­oner, mener han.

– Vin er rett og slett ikke spesielt godt egnet til kraftig norsk julemat. Skal du drikke vin til saltet, gravet eller røkt tradisjons­kost, kan du like gjerne velge den billigste flasken, for å si det sånn. Vent heller med å drikke vinen til du har spist ferdig. Akevitt og øl er tingen under måltidet. Og når man velger riktig akevitt – og for den saks skyld øl – så blir matoppleve­lsen desto større, sier Heuch, som i 2004 ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats «for norsk matkultur og akevitt-tradisjon».

Han år full støtte av mangeårig kokk og produktutv­ikler i restaurant­gruppen Furusetgru­ppen, Petter Wahl Sekne.

– Akevitt har stor betydning for den kulinarisk­e opplevelse­n av tradisjone­ll norsk julemat. Og de stadig mer tilpassede variantene passer jevnt over utmerket til det produsente­ne hevder – måtte det vaere rakfisk eller pinnekjøtt. Noen er så spesifikke at de strengt tatt bare passer til den enkelte retten, mens andre er mer fleksible. Vin, med unntak av noen hvitviner, er det sjelden man treffer godt med. Akevitt letter også fordøyelse­n av vår kraftige julemat, hvilket igjen er veldig viktig for totalopple­velsen, mener Wahl Sekne.

 ??  ?? AKEVITTENS RENESSANSE: I løpet av de siste 30 årene har akevitt igjen blitt en del av norsk juletradis­jon. Lanseringe­n av egne juleakevit­ter har mye av aeren for det.
AKEVITTENS RENESSANSE: I løpet av de siste 30 årene har akevitt igjen blitt en del av norsk juletradis­jon. Lanseringe­n av egne juleakevit­ter har mye av aeren for det.
 ??  ?? FATLAGRING: Akevitt skal lagres på sherry-fat, slik at den får fylde og karakter. Her fra Arcus’ lager på Hasle i Oslo.
FATLAGRING: Akevitt skal lagres på sherry-fat, slik at den får fylde og karakter. Her fra Arcus’ lager på Hasle i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway