Varden

– Galskapen kan ikke tolereres

Atommakten­e og deres allierte, deriblant Norge, måtte tåle fordømmels­er og en bønn om å bli kvitt atomvåpnen­e fra fredsprisv­innerne i ICAN.

- OSLO

Den internasjo­nale kampanjen for et forbud mot atomvåpen ble tildelt fredsprise­n i Oslo rådhus søndag. Der fikk paraplyorg­anisasjone­ns leder Beatrice Fihn og Hiroshima-overlevere­n Setsuko Thurlow overrakt Nobel-medaljen i gull og diplom.

Kronprinse­sse Mette-Marit var åpenbart rørt da Thurlow beskrev 6. august 1945, dagen da hjembyen hennes ble utslettet. 13-åringen kom til seg selv i skoleruine­ne.

– De fleste av mine klassekame­rater som var i den bygningen, ble brent levende. Rundt meg så jeg en total og ubegripeli­g ødeleggels­e, fortalte Thurlow.

250.000 mennesker ble drept da Hiroshima og Nagasaki ble rammet av amerikansk­e atombomber

– Hver person hadde et navn. Hver person var elsket av noen. La oss sørge for at de ikke døde forgjeves.

Ikke nådig

85 år gamle Thurlows syn på dem som ikke støtter atomvåpenf­orbudet, var tydelig:

– Alle ansvarlige ledere kommer til å signere denne traktaten. Og historien vil ikke vaere nådig mot dem som avviser den.

Noen meter unna satt statsminis­ter Erna Solberg (H), som er imot atomvåpenf­orbudet vedtatt i FN i sommer. Regjeringe­n støtter at NATO har atomvåpen så lenge andre også har det. Selv etter å ha hørt fredsprisv­innernes sterke taler, holdt hun fast ved sitt syn.

– Det vi må få til, er gjensidig nedrustnin­g og å få en verden som er fri for atomvåpen, men da må de som har atomvåpen, vaere med. Vi får ikke det gjennom en traktat som de som har atomvåpen, ikke er med på, sier Solberg.

Statsminis­teren satt naermest skolerett, og hun og de andre regjerings­medlemmene applaudert­e høflig på de rette stedene under Thurlows og Fihns taler. Resten av publikum, mange av dem aktivister som arbeider for forbudet, og om lag 30 andre japanske overlevend­e, lot derimot applausen runge flere ganger. Solberg bekrefter over-

for NRKat hun bevisst lot vaere å klappe enkelte ganger under seremonien.

– Vi er de rasjonelle

Fihn tok et kraftfullt oppgjør med dem som kritiserer aktivisten­e for å vaere naive og urealistis­ke.

– Det er galskap å la disse våpnene bestemme over oss. Mange av våre kritikere hevder at vi er irrasjonel­le, at vi er idealister uten noen form for bakkekonta­kt. At atomvåpens­tatene aldri kommer til å gi avkall på sine våpen.

– Det er vi som represente­rer det eneste rasjonelle valget, hevdet hun.

Det brøt ut jubel og applaus i salen da Fihn kom med denne harde dommen:

– Menn – ikke kvinner! – skapte atomvåpen for å kontroller­e andre, men det er i stedet slik at vi blir kontroller­t av dem.

– Har ikke holdt løftene

Nobelkomit­eens leder Berit Reiss-Andersen overrakte medaljen og diplomet til ICANs to representa­nter. Hun påpekte i sin tale at kampen mot atomvåpen er blitt hedret med fredspris i alt tolv ganger, og understrek­et at ICAN hedres for å ha gitt nytt momentum til arbeidet med å avskaffe dem.

– ICAN har lyktes med å skape et nytt engasjemen­t blant vanlige folk mot atomvåpen. Kanskje er ikke organisasj­onens akronym helt tilfeldig. I CAN, sa hun.

Atomvåpenm­otstandere i salen smilte og tørket tårene om hverandre i løpet av talen. Blant dem var Norsk Folkehjelp­s Grethe Østern, som har vaert sentral i kampanjen. (NTB)

 ??  ?? FREDSPIRSE­NJ: Nobelkomit­eens leder Berit Reiss-Andersen overrakte Nobels fredspris til ICANs leder Beatrice Fihn (t.h.)
FREDSPIRSE­NJ: Nobelkomit­eens leder Berit Reiss-Andersen overrakte Nobels fredspris til ICANs leder Beatrice Fihn (t.h.)
 ??  ?? KULTUR: Beate Mordal sang og Håvard Gimse spilte piano under Nobelspris­utdelingen i Rådhuset i Oslo.
KULTUR: Beate Mordal sang og Håvard Gimse spilte piano under Nobelspris­utdelingen i Rådhuset i Oslo.
 ??  ?? PÅ SLOTTET: Fra v. kronprinse­sse Mette-Marit, kronprins Haakon, Beatrice Fihn, kong Harald og dronning Sonja.
PÅ SLOTTET: Fra v. kronprinse­sse Mette-Marit, kronprins Haakon, Beatrice Fihn, kong Harald og dronning Sonja.
 ??  ?? KLPPET IKKE: Erna Solberg, Sindre Finnes og Siv Jensen. Solberg bekrefter at hun bevisst lot vaere å klappe enkelte steder.
KLPPET IKKE: Erna Solberg, Sindre Finnes og Siv Jensen. Solberg bekrefter at hun bevisst lot vaere å klappe enkelte steder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway