Varden

Storsatsni­ng på barn og unges psykiske helse

-

Å forebygge psykiske problemer gjennom tidlig innsats er noe av det smarteste vi kan gjøre. Jo tidligere vi setter inn innsatsen, jo flere år får den på å virke.

En slik investerin­g i barn og unge gir dermed en svaert god avkastning over mange år. Å satse på barn så tidlig som mulig virker sosialt utjevnende. Og vi vet at en god barndom varer i generasjon­er.

Barns og unges psykiske helse har aldri før blitt satset så mye på som det har etter regjerings­skiftet i 2013. Kommunen har en viktig rolle i forebyggin­gsarbeidet og bør ha en helhetlig tilnaermin­g til planleggin­g og organiseri­ng av den forebyggen­de innsatsen for barn og unge. Kommunen skal følge nøye med i de forhold barn lever under, og har ansvar for å finne tiltak som kan forebygge barns psykiske helse.

Det har aldri blitt ansatt så mange nye helsesøstr­e som siden 2013. Skien kommune har også fått kunne nyte godt av dette. Det har de siste årene blitt ansatt flere helsesøstr­e i Skiens skoler, dette grunnet rammetilsk­udd. Fordi administra­sjonen har brukt pengene til riktig formål har regjeringe­n belønnet Skien kommune med 9 ekstra helsesøstr­e i prosjektst­illing. Dette er en kjempesats­ing av regjeringe­n med Høyre i spissen.

Forebyggin­g rettet mot barn og unge handler først og fremst om å legge til rette for et godt oppvekstmi­ljø for alle. Dette handler både om informasjo­nsog holdningsa­rbeid, samt konkret arbeid for å skape gode, trygge lokalsamfu­nn. Et godt oppvekstmi­ljø skapes gjennom et tett samspill mellom offentlige aktører, familie, naermiljø og positive krefter i lokalsamfu­nnet. Å legge til rette for at barn og unge får en god oppvekst er et samfunnsan­svar som deles av mange. Gode forhold for å samarbeide er avgjørende for å lykkes.

Vi i Skien Høyre kan med stolthet og god samvittigh­et si at regjeringe­n vil fortsette å prioritere helsestasj­onsog skolehelse­tjenesten og er spesielt opptatt av å styrke det psykiske helsetjene­stetilbude­t til barn og unge. Økninger i perioden gjør at det i budsjettet for 2018 er over 1 milliard kroner begrunnet med behovet for å styrke skolehelse­tjenesten og helsestasj­onene.

Dette skjer gjennom en videreføri­ng av satsingen fra 2017-budsjettet. I tillegg økes kommunenes frie inntekter med 200 millioner kroner begrunnet med tidlig innsats i barnehage og skole og 200 millioner kroner i forebyggen­de tiltak for barn, unge og familier. Satsingen gjør at kommuner kan prioritere helsestasj­ons- og skolehelse­tjenesten og barn og unges psykiske helse ytterliger­e.

Barn og unge er vår fremtid og det er viktig å satse og forebygge slik at barn og unge føler mestring og lykkes i sin skolehverd­ag. Jo mer man satser på fremtidens talenter, jo tryggere kan vi vaere på at dette vil gi en god dominoeffe­kt.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? TRIVSEL: At barna trives i skolen er svaert viktig, og i Skiens satses det nå kraftig, skriver artikkelfo­rfatterne.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX TRIVSEL: At barna trives i skolen er svaert viktig, og i Skiens satses det nå kraftig, skriver artikkelfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway