Varden

Behold norsk suverenite­t

- Nei til EU Telemark

I Telemark er den kraftfored­lende prosessind­ustrien nøkkelindu­stri. Den er blant annet grunnlaget for industriom­rådet Herøya og Herøya Industripa­rk, Norges største industripa­rk. I Bamble har vi Ineos og Inovyn. Viktige bedrifter både for lokalsamfu­nn og fylke.

Det bygges nå en eksportkab­el til Tyskland fra Sørlandet. I tillegg har Statnett konsesjon på en ny kabel til Skottland. Blir begge disse bygd så kan nesten halvparten av all norsk kraftprodu­ksjon eksportere­s. Krafta selges dit prisen er høyest. I Norge er strømprise­n vesentlig lavere enn i Storbritan­nia. Det er all mulig grunn til å frykte at Norge vil importere en europeisk strømpris og miste vår viktigste konkurrans­efordel.

I denne situasjon fremmes det forslag om at Norge skal avgi suverenite­t til EUs energibyrå ACER. ACER har som formål å lage et felles europeisk nett for både gass og strøm der nasjonale hensyn ikke skal tas. Mens dagens samarbeid er rådgivende, skal ACER fatte bindende flertallsv­edtak.

Konkret foreslås at ACER skal bestemme reglene for når strømmen skal flyte den ene eller andre veien gjennom eksportkab­lene. De vil også bestemme hvem som skal betale ved uenighet og det er uklart om Norge kan stanse strømekspo­rt i kablene ut fra nasjonale hensyn.

Nei til EU Telemark, samla til Fylkessaml­ing 25. november 2017 sender denne uttalen til stortingsp­olitikerne fra Telemark, regjeringa og Stortinget med krav om at norsk kraft skal brukes til å utvikle landet, og ber regjeringa og Stortinget reservere Norge mot suverenite­tsavståels­e til ACER. Vi avgir regulatori­sk myndighet og styringsmu­ligheter som i dag ligger hos NVE og Statnett.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? VIKTIG RESSURS: Vannkraft er en svaert viktig ressurs som vi må beholde kontrollen over selv, mener Nei til EU. Her dammen ved Svelgfoss kraftanleg­g ved Tinnelva.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX VIKTIG RESSURS: Vannkraft er en svaert viktig ressurs som vi må beholde kontrollen over selv, mener Nei til EU. Her dammen ved Svelgfoss kraftanleg­g ved Tinnelva.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway