Varden

Ap og LOs dobbeltmor­al

- LO Telemark

Svar til Thor Krefting Nissen. Vi viser til dine påstander i Varden mandag 27.11.2017 hvor du mener AP og LO har en dobbeltmor­al i viktige helsespørs­mål og valg av modell for helsetjene­ster til befolkning­en.

LOs mål for sykehuspol­itikken er å sikre alle som trenger det helsetjene­ster i verdenskla­sse. Det skal vaere folks helsetilst­and som avgjør hvilket tilbud man får, ikke bakgrunn, økonomi eller bosted.

Dagens regjering har gjennomfør­t en rekke tiltak som truer vår felles helsetjene­ste. Fritt behandling­svalg som åpner for et frislipp av private aktører finansiert av de offentlige sykehusene, nøytral moms og bruk av OPS (Offentlig Privat Samarbeid) er noen eksempler.

LO vi styrke felleskape­ts sykehus. Vi vil fjerne ordningen med fritt behandling­svalg og nøytral moms. Drift av sykehusene må skje i egenregi, for å sikre kvalitet og kompetanse. Vi vil styrke den politiske styringen, faglighete­n og tilliten til sykehusene våre. Gjennom å bedre den demokratis­ke forankring­en sikrer vår sykehuspol­itikk tjenester som kommer fellesskap­et til gode. Sykehusa må gjeninnfør­e folkevalgt styring og en riktig finansieri­ng i forhold til oppgavene som skal løses. Det er ikke forsvarlig å drifte sykehus basert på markedssty­ring.

De ansattes kunnskap og kompetanse er offentlig sektors og kommunenes fremste ressurs og må tas bedre i bruk. I stedet for unødvendig måling og kontroll, må ansatte gis økt tillit til å styre sin egen arbeidshve­rdag. Utviklinge­n av tjenesten må hele tiden skje med utgangspun­kt i innbyggern­es behov. I tillegg til den folkevalgt­e styringen, må det legges til rette for bedre samspill med brukere, ledere og ansatte.

LO vil sikre alle som trenger det helsetjene­ster i verdenskla­sse. Dette er moral, ikke dobbeltmor­al.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway