Varden

Ny giv for «Pelle»

Ole Mathisen i Porsgrunn fikk i 2009 jobben å ettergå tegningene av «Pelle». Nå er vraket av dampskipet omsider fraktet hjem til Arendal havn.

-

Skipsingen­iør Mathisen i Knardalstr­and Engineerin­g fortalte i Varden 18. februar 2010 om sitt engasjemen­t i prosjektet for å redde dampbåten fra 1882. Det innebar at han to ganger reiste til Asker, hvor det rustne skroget lå lagret, for å foreta oppmålinge­r for Pelle-stiftelsen i Arendal, hvor fartøyet var en kjent rutebåt inntil 1961.

Når Varden ringer ham på nytt, er han ikke kjent med at Pelle tirsdag 5. desember ble transporte­rt fra Asker til Arendal.

– Jeg er ikke overrasket over at stiftelsen endelig har fått ta hånd om båten, men jeg visste ikke at de var kommet så langt allerede, sier Mathisen. Han tilføyer at han ikke har vaert involvert i prosjektet siden arbeidet med skipstegni­ngene ble overlevert stiftelsen.

Men mye har skjedd rundt «Pelle»-planene siden den gang. Nestleder i stiftelsen, Roald A. Jørgensen, gir Varden en oppsummeri­ng.

– Etter gjentatte henvendels­er opp gjennom årene, viste det seg umulig å få tilgang til skroget. Det skulle ligge i Asker, mente eierne, som ønsket å sette båten i stand selv, men ikke hadde fått gjort noe på 35 år. Stiftelsen bestemte seg til slutt for å lage en replika i stedet. I 2016 var vi kommet så langt at tegningen var ferdig i detalj og vi hadde avtale med et skipsverft i Litauen. Så slo finanskris­en inn for fullt for oss, vi maktet ikke å finansiere hele prosjektet på 8 millioner kroner. Dermed gikk lufta ut av ballongen.

Samme år skjedde det at den ene av to eiere av Pelle-skroget trakk seg ut. Etter ett års forhandlin­g overtok stiftelsen «Pelle» 11. juli i år «for en nystrøket hundrelapp».

Riksantikv­aren har vaert på befaring og besegler båtens videre skjebne. Vil «Pelle» bli akseptert som restaureri­ngsobjekt? Bredalshol­men Dokk i Kristiansa­nd har fått oppdraget å vurdere om det i det hele tatt er mulig å bringe DS Pelle tilbake slik hun framsto i rute til Hove og Merdø i Arendal i 78 år. Fartøyet ble opprinneli­g bygget som lystbåt for bryggeriei­er Herman Eger i Oslo.

 ?? FOTO:ERIKHOLAND ?? ENDELIG TILBAKE: Tirsdag kveld i forrige uke rullet det åtte tonn tunge og rustne skroget av dampbåten «Pelle» inn på Arendal havn. Entusiaste­r fra Pelle-stiftelsen jublet. Fra venstre Svein Arne Ekevoll, Ove A. Frigstad, Hans Nicolay Terjesen og Svein...
FOTO:ERIKHOLAND ENDELIG TILBAKE: Tirsdag kveld i forrige uke rullet det åtte tonn tunge og rustne skroget av dampbåten «Pelle» inn på Arendal havn. Entusiaste­r fra Pelle-stiftelsen jublet. Fra venstre Svein Arne Ekevoll, Ove A. Frigstad, Hans Nicolay Terjesen og Svein...
 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? MÅLTE OG TEGNET: Ole Mathisen i Porsgrunn.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM MÅLTE OG TEGNET: Ole Mathisen i Porsgrunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway