Varden

– De fleste er sekunder unna døden

Noen av refleksbri­kkene fra Telemark er så kule at de er solgt på svartebørs, men fortsatt glemmer de fleste å bruke dem.

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Telemarkin­ger er de beste i landet, men det hjelper lite når vi egentlig er nesten like dårlige alle mann. Det handler om å henge på seg eller krølle på seg en brikke eller et armånd.

Uten den har sjåføren bak rattet to sekunder til å tråkke på bremsen; med brikke har han ti. Det kan vaere de sekundene du trenger for å overleve en tur langs vintermørk­e veier.

Ønsket å se gjestene igjen

Leder av Trygg Trafikk i Telemark, Brita Straume skjønner det ikke. Hun har kontoret fullt av de kuleste refleksbri­kker. Bånd og brikker tegnet og designet av de råeste av kunstnerne våre.

– Se på den, er den ikke flott? Hun viser fram den sensuelle, knallrøde leppestift­munnen til Unni Askeland.

– Vi spurte om hun ville bli med. Da lagde hun et avtrykk av munnen sin på papir og sa: slik vil jeg at refleksen skal se ut.

Og slik ble den. Det ble en til også. Med øye.

– Vi trenger åndedrette­t og synet for å overleve, sa hun. Under Refleksdag­en valgte restaurant­er i Grenland å gi reflekser til kundene. En gest, men samtidig et ønske om å se dem igjen. I live.

Men gjøre det ...

Det begynner å bli år siden Straume fikk kunstnere til å lage en refleks for hver av de 18 kommunene i Telemark.

Bø var en av de første som reagerte. Refleksfel­a har blitt populaer og er fortsatt i omløp. Kragerø er stolt av Theodor Kittelsen og har nøkken hans på brikka.

I Porsgrunn har de byvåpenet og de første strofene av Porsgrunns­sangen, og Skien har

selvsagt mester Ibsen med sitt velklingen­s sitat: «Ja, tenke det; ønske det; ville det med; – men gjøre det!»

For ingenting passer vel bedre til å beskrive folks holdninger til bruk av refleks. Vi klarer lissom ikke å gjøre det: henge den på oss, lime den på oss eller slå den rundt armen. Hva kommer det av? – Vi er jo i verste fall bare sekunder fra døden. Når folk går langs veien, så dytter de ofte ungene eller bikkja ut av veien, men hva om de ble overkjørt selv? sier Straume.

Straume gir ikke opp. I flere år har hun samarbeide­t med kulturlive­t. Hun har fått hjelp av både Pushwagner og Magne Furuholmen, men bruken går trådt framover.

Det finns Pondus-armbind, slips-armbind, med oppskrift på hvordan man skal lage slipsknute på baksida og sommerfugl-armbind.

Sommerfugl­ene og slipset er Kari Traas reflekser. Hun er årets reflekskun­stner; ikke fordi hun er kunstner, men designer.

Kun halvparten av telemarksk­ommunene gikk i gang og laget sine egne reflekser da Straume fikk kunstnere til å tegne. Motivene til alle kommunene ligger fortsatt på kontoret til Straume.

Det er lenge siden eplekommun­en Hjartdal har laget eplereflek­s, og hva med Notodden? Et kult bluesband er designet til blueskommu­nen, men det er aldri kommet i produksjon. Slusekommu­nen Nome, har en flott tegning som venter på å bli satt i produksjon.

– Det er en kommune som virkelig har tatt refleks på alvor, og det er Siljan. Der har alle innbyggern­e fått tilsendt refleks, forteller hun.

Ett år ble juletreet på Rådhusplas­sen i Skien pyntet med refleks. Da vinden tok tak i dem, ble det fort til verdens styggeste julepynt.

– Det var så mange innlegg i avisene. Folk var forarget over den stygge pynten, men det var jo helt flott, for plutselig var folk opptatt av refleks, ler Straume.

 ??  ?? TRYGG TRAFIKK: Brita Straume med englevinge­r, refleksjak­ke og refleksstr­ikket skjerf. – Ingen av oss har englevinge­r; det er refleksbri­kkene og -båndene som gir oss det, sier hun.
TRYGG TRAFIKK: Brita Straume med englevinge­r, refleksjak­ke og refleksstr­ikket skjerf. – Ingen av oss har englevinge­r; det er refleksbri­kkene og -båndene som gir oss det, sier hun.
 ??  ?? REFLEKS: Brita Straume har skuffer, skap, bokser og poser fulle av refleks; alt hun vil er å få folk til å bruke dem.
REFLEKS: Brita Straume har skuffer, skap, bokser og poser fulle av refleks; alt hun vil er å få folk til å bruke dem.
 ??  ?? KUNSTNERE: Unni Askeland, Magne Furuholmen, Pushwagner, Nicolay Aamodt, Gunilla Holm, Frode Øverli og mange flere har tegnet reflekser.
KUNSTNERE: Unni Askeland, Magne Furuholmen, Pushwagner, Nicolay Aamodt, Gunilla Holm, Frode Øverli og mange flere har tegnet reflekser.
 ??  ?? MOTIVER: Her ligger Nome med sluse og Porsgrunn med porselenst­allerken klar til å bli refleks.
MOTIVER: Her ligger Nome med sluse og Porsgrunn med porselenst­allerken klar til å bli refleks.
 ?? ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ??
ALLE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway