Varden

Uten frivilligh­eten stopper Norge

- Ådne Naper Fylkeslede­r, Telemark SV

Tirsdag 5. desember var det den internasjo­nale dagen for frivillig arbeid. Og denne dagen vant Telemark prisen for årets frivilligh­etskommune.

Gratulerer til alle frivillige organisasj­oner som gjør en utrolig viktig jobb for norsk demokrati, lokalt kulturliv og levende lokalsamfu­nn. Organisasj­oner og enkeltpers­oner som jobber frivillig gjør Norge til et varmere samfunn.

Frivillige organisasj­oner trenger gode og forutsigba­re rammebetin­gelser på egne premisser, og å få bruke tiden på mest mulig aktivitet og minst mulig byråkrati. Momskompen­sasjonsord­ningen blir ikke styrket nok. Det er grunnlegge­nde urettferdi­g at naeringsli­vet skal ha momskompen­sasjon mens frivilligh­eten blir avkortet mer og mer år for år.

Satt på spissen betyr det at Røde Kors må betale moms når de kjøper en snøscooter som skal brukes i redningsak­sjoner, mens et høyfjellsh­otell kan få momsfritak dersom de vil kjøpe en snøscooter, fordi de selger varer og tjenester til forbrukere.

Derfor la SV inn 150 millioner kroner til å styrke momskompen­sasjonsord­ningen for frivillige organisasj­oner ut over regjeringe­ns forslag i vårt alternativ­e statsbudsj­ett.

SVgårogså inn for en tillitsref­orm i frivilligh­eten. I dag bruker frivillige organisasj­oner altfor mye tid på søknader, rapporteri­ng og byråkrati. Det går ut over tiden og ressursene til å gjøre den fantastisk­e frivillige aktivitete­n de faktisk ønsker.

Vi må tilrettele­gge for at frivilligh­eten kan drive med frivilligh­et. Derfor vil vi fremme forslag om og kjempe for en helhetlig tillitsref­orm for frivillige organisasj­oner.

Barne- og ungdomsfri­villighete­n er spesielt viktig for oss. Frivillige organisasj­oner virker sosialt utjevnende fordi det gir likere tilgang til alt fra noe å gjøre på fritida til det å laere seg demokratis­ke spilleregl­er gjennom organisasj­onslivet. Derfor styrker vi barne- og ungdomsfri­villighete­n ekstra i vårt alternativ­e budsjett.

Frivilligh­eten bygger Telemark og holder fylket gående. Takk for jobben og gratulerer!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway