Varden

#metoo og idretten

- Guri Ramtoft nestleder, Telemark Idrettskre­ts Marit Roland Begge er styremedle­mmer i Norges idrettsfor­bund og olympiske og paralympis­ke komite

De siste månedene har kvinner delt sine historier om seksuell trakasseri­ng under emneknagge­n metoo. Hvordan er situasjone­n innen idretten?

Kultur, kunst, politikk, media og akademia og andre samfunnsin­stitusjone­r og bedrifter får søkelyset rettet mot seg. Mange har delt historier om trakasseri­ng og unnfallenh­et fra ledere. Hva så med idretten, Norges største frivillige organisasj­on? Hvordan er det hos oss? Trenger vi også en Metoo-kampanje?

Idrettens visjon er idrettsgle­de for alle. Organisert idrett skal vaere fri for overgrep, trakasseri­ng, maktmisbru­k og usynliggjø­ring, men vi har ingen illusjoner om at vi går klar av seksuell trakasseri­ng eller andre former for overgrep. Dette rammer både jenter og kvinner, så vel som gutter og menn. Idretten har over 2 millioner medlemskap og er et speilbilde av samfunnet. Det som skjer utenfor idretten vil finne avspeiling­er i idretten – på godt og vondt. Noe annet er for naivt å tro.

Trakasseri­ng er fryktelig for den som rammes, men det er også et organisasj­onsproblem. Idretten er preget av ubalansert­e makt- og innflytels­esforhold, stort konkurrans­eog prestasjon­spress samt høy grad av midlertidi­ghet. I mange av idrettens forhold spiller derfor tillit en nøkkelroll­e: mellom trener og utøver, mellom leder og trener, mellom utøver og utøver og mellom leder og utøver.

Dette gjør idretten sårbar. Som oftest blir ikke tilliten eller maktforhol­dene misbrukt – folk flest etterlever verdiene i idretten, men ikke alle, dessverre. Vi vet at seksuell trakasseri­ng forekommer og vi vet at mange forhold aldri rapportere­s eller ikke følges opp. Det er derfor betimelig å ta opp temaet og iverksette tiltak. Det er viktig å jobbe for en trygg idrett.

Vi må sørge for at uønsket seksuell oppmerksom­het og seksuell trakasseri­ng ikke oppstår i idretten. Vi må sørge for at problemet håndteres på en god og forsvarlig måte når det er oppstått. Norsk idrett har mange gode og vellykkede holdningsk­ampanjer som underbygge­r vår visjon og våre verdier.

I idretten er det nulltolera­nse for rasisme og homohets og vi var den første frivillige organisasj­onen som innførte politiatte­st som et verktøy for å fjerne eller hindre overgriper­ne adgang til idretten. Men vi har foreløpig lite kunnskap om potensiell­e eller aktive seksuelle trakassøre­r. Laénting vaere klart: Norsk idrett tolererer ikke seksuell trakasseri­ng. NIF har utarbeidet en veileder om seksuell trakasseri­ng. Denne er god og gir viktige innspill og råd til organisasj­onen og enkeltpers­oner. Denne må spres og brukes. Veilederen er således en god start, men vi tror ikke den er nok i seg selv. Andre tiltak må også etableres og vi vil fremheve noen områder som det må jobbes videre på. Kunnskap og felles forståelse for hva som er akseptert oppførsel og hva som ikke tolereres

Idretten og samfunnet trenger mer kunnskap om hva seksuell trakasseri­ng og maktbasert­e overgrep er, hvordan det kan forebygges og forhindres og ikke minst, hvordan det skal håndteres. Vi må skape bevissthet om hvor ansvaret ligger og skape trygghet for de som varsler.

En enkelt tilgjengel­ig varslingsk­anal bør opprettes. Den må vaere betjent og sikre gode råd og innspill, samt rask oppfølging.

Vi må rekruttere og gi opplaering til fremtidige ledere som skal stå i og håndtere mange utfordring­er, også seksuell trakasseri­ng og overgrep. Idretten er som nevnt preget av ikke-jevnbyrdig­e relasjoner og ujevn kjønnsog aldersbala­nse. Det arbeides godt med å rekruttere og utdanne flere kvinner og unge mennesker til leder- og trenerroll­er og et resultat av dette er at fremtidige tilfeller av seksuell trakasseri­ng kan forhindres. Tiltak og prosjekter må ses i sammenheng og effekter på tvers må synliggjør­es. Vi må videre få tematikken godt integrert i all trener- og lederoppla­ering.

Idretten må sette tematikken på agendaen gjennom åpen og aerlig dialog. Vi må sikre at seksuell trakasseri­ng jevnlig diskuteres i fora der idrettsled­ere og trenere møtes. Kun slik kan vi skape bevissthet rundt hva som er ok og hva som ikke er ok.

NIF skal arbeide for en åpen idrettsbev­egelse. Vi må fokusere på gode verdier og holdninger og utvikle trygge utøvere, trenere og ledere. Vi må etablere åpenhet rundt problemati­kken og utdanne gode ledere. Vi får ikke fjernet seksuell trakasseri­ng eller andre overgrep før du som har opplevd eller opplever det sier ifra og møter tillit fra de du sier ifra til. Snakk om det i hele idrettsbev­egelsen. Det er bedre å melde ifra en gang for mye enn en gang for lite. De som trakassere­r må ut av idretten.

 ?? FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX ?? ENGASJEMEN­T: #Metoo-kampanjen har skapt engasjemen­t over hele verden, her fra en markering foran Stortinget.
FOTO: TORSTEIN BØE, NTB SCANPIX ENGASJEMEN­T: #Metoo-kampanjen har skapt engasjemen­t over hele verden, her fra en markering foran Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway