Varden

Sammenslåi­ngen ingen ville ha

- Trygve Slagsvold Vedum Senterpart­ileder

KrF har nylig bekreftet at de vil slå sammen Telemark og Vestfold mot fylkenes vilje. Dermed har den sentralise­rende blåblå-regjeringe­n flertall.

Torsdag 7. desember skal regionrefo­rmen endelig vedtas i Stortinget når forslaget om at Vestfold og Telemark skal få bestå som egne fylker blir behandlet. Med det blir en av vår tid minst gjennomten­kte reformer virkelighe­t.

Mensfylker­som Troms og Finnmark, med enorme avstander, slås sammen med tvang skal et fylke som Rogaland stå alene. Mens Østfold, Akershus og Buskerud tvinges til å bli ett fylke for å oppnå «stordrifts­fordeler», mener regjeringe­n at det er greit at Møre og Romsdal blir stående alene.

Hva er egentlig logikken bak at et fylke som Møre og Romsdal med sine 265.000 innbyggere i ifølge regjeringa er stort nok til å stå alene, mens Akershus med sine om lag 600.000 innbyggere må tvinges sammen med to andre fylker for å bli et gigantfylk­e med 1,2 millioner innbyggere? Hvorfor er det viktigere for regjeringa å lytte til innbyggern­e i Nordland, som etter eget ønske får fortsette alene, enn til innbyggern­e i Telemark og Vestfold som blir tvangssamm­enslått?

Og hva blir egentlig bedre for innbyggern­e i Vestfold og Telemark med denne reformen? Får de flere oppgaver enn da de var selvstendi­ge fylker? Nei, oppgaver av betydning har ikke fulgt med denne absurde reformen med mindre man regner ansvaret for tildeling av tilskudd til ikke-statlige flyplasser som betydelig. Dem finnes det forresten kun tre av i Norge.

Senterpart­iet har gjennom hele prosessen vaert svaert kritisk til regionrefo­rmen. Vi har gang på gang stilt spørsmål til sentralise­ringsminis­ter Sanner og regjeringa om hva reformen skal løse, men har bare fått ulne bortforkla­ringer til svar.

Da reformen ble vedtatt i Stortinget i vår sa KrFs talsmann Geir Toskedal følgende «at vi har greid å få fram en løsning ingen partier er enig i, må vaere et bevis på at det går an å samarbeide, for vi har et felles resultat der ingen er helt fornøyd».

KrF har i denne prosessen vist større respekt for sine tidligere samarbeids­partier enn for lokale politikere, inkludert KrFs egne, som bønnfaller Stortinget om å gjøre om vedtak de mener er svaert uheldige for utviklinge­n i sin region.

Det er trist at KrF gir sin støtte en tvangssamm­enslåing av Telemark og Vestfold og andre snodige konstruksj­oner, som verken er spesielt gjennomten­kte eller ønsket av innbyggern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway