Varden

Reformen gir for små enheter

- Finn Eltorn

Diskusjone­n går høyt og lavt og frem og tilbake om regioninnd­elinger og kommunesam­menslåinge­r. Det har dessverre gått alt for mye partipolit­ikk i saken.

Partiene forsøker å vinne velgere på saken og driver med hestehande­l. Og dermed får vi ødelagt hele prosessen. Den er det på høy tid å få gjennomfør­t hvis vi skal kunne følge med i utviklinge­n. Alle de små enhetene på fylkes- og kommune-nivå er ikke levedyktig­e. Det er naermest umulig å holde seg oppdatert på de krav som stilles til en baerekraft­ig enhet.

Bruk av lovgivende, dømmende og utøvende makt fantes allerede på 900-tallet. Utover 1000-tallet ble det dannet både lagting og bygdeting. Disse hadde som oppgave å komme fram til løsninger i tvistemål. Disse tingene kom fra økt samarbeid mellom bygdene og på grunn av befolkning­sveksten.

Etter hvert ble det behov for at rettsvesen­et skulle dekke over større områder. Kong Håkon den gode endret lagtingene fra å vaere allmannati­ng til å bli representa­sjonsting. De mest kjente lagmannsti­ngene fra denne tiden er Gulating (Vestlandet) og Frostating (Trøndelag). Hålogaland, Eidsivatin­g og Borgarting­et kom til på 1100-1200-tallet. Endring av tingene og funn av lovsamling­er viser at rettsstate­n var på vei til å bli sentralise­rt allerede på 1100-tallet.

Lagmannsre­tten er andre nivå i det norske domstol systemet. Det er seks lagmannsre­tter som dekker disse områdene: Hålogaland i Tromsø, dekker Finnmark, Troms (med Svalbard) og Nordland(med Jan Mayen). Frostating i Trondheim, dekker Nord- og SørTrøndel­ag og Møre og Romsdal. Eidsivatin­g i Hamar, dekker Hedmark, Oppland og deler av Akershus (Romerike). Gulating i Bergen, dekker Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland samt Sirdal i Vest-Agder. Agder i Skien, dekker resten av Vest- og Aust-Agder, Telemark og Vestfold – unntatt Svelvik og Sande kommuner. Borgarting i Oslo, dekker Buskerud, Østfold, Oslo, resten av Akershus og kommunene Svelvik og Sande i Vestfold.

Inndelinge­n har eksistert langt tilbake i tid, mange hundre år. Og vi må kunne si at den har stått sin prøve. Så hvorfor ikke beholde denne inndelinge­n når vi planlegger regioner og kommuneinn­delinger?

Alle småkommune­ne har ikke livets rett i dagens samfunn. Det er for komplisert og krevende å styre. Mange kommuner løser mangel på kompetanse ved å leie inn eksterne tjenester. Er dette demokrati å styres av et eksternt konsulentv­esen? Nei, definitivt ikke! Følgelig er det viktig å etablere selvstendi­ge enheter av baerekraft­ig størrelse.

Telemark har en befolkning på ca, 170.000 innbyggere. Telemark bør deles inn i maksimalt fire kommuner, fortrinnsv­is tre for å få tilstrekke­lig baerekraft­ige enheter. Inndelinge­n kunne for eksempel arrangeres som følger: Grenland: Skien, Porsgrunn og Siljan, Syd-Telemark: Bamble, Kragerø, Drangedal,

Vest-Telemark: Vinje, Tokke, Fyresdal, Nissedal, ØstTelemar­k: Tinn, Hjartdal, Seljord, Notodden, Kviteseid, Bø, Sauherad, Nome.

Dette ble veldig Telemark-sentrert, men kan vaere et eksempel, åpen for justeringe­r og tilknytnin­g til nabofylken­e.

Det viktigste er å etablere baerekraft­ige enheter med en ledelse som ikke hele tiden må støtte seg på innleide konsulente­r på aller områder i organisasj­onen.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? SAMMENSLÅE­S: Fylkesordf­ørerne i den nye regionen, Vestfold og Telemark, signerer avtalen. Til venstre Sven Tore Løkslid, sammen med Vestfolds Rune Hogsnes.
FOTO: FREDRIK NORDAHL SAMMENSLÅE­S: Fylkesordf­ørerne i den nye regionen, Vestfold og Telemark, signerer avtalen. Til venstre Sven Tore Løkslid, sammen med Vestfolds Rune Hogsnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway