Varden

Jehovas Vitner - hatet bak smilet

- Else-Margrethe Henriksen

NRK, Dagrevyen 28.11, fortalte at politiet tok alle former for hat-ytringer alvorlig. Dagens norske politikere er svaert tydelige på at vi ikke ønsker slik virksomhet.

Likevel er det som regel en daglig opplevelse, en konfrontas­jon med den totale forakt for medmennesk­elighet. Dessverre finnes dette også på trykk i religiøs litteratur, der man nettopp forventer et annerledes budskap.

En av de grunner som gjorde at jeg ble svaert kritisk til mitt medlemskap hos Jehovas vitner og kom meg ut derfra, var nettopp trossamfun­nets mange hatkampanj­er mot annerledes tenkende, i praksis alle andre enn dem selv. De er Guds utvalgte og har rett til å hate deg. En gudgitt rett, saerlig om du sier sannheten; at de er religiøse svindlere.

De møter deg med et smil og det er lett å la seg lure. I følge Straffelov­en § 135a, § 140 og § 142, kan mange av deres uttalelser dømmes som diskrimine­rende og hatefulle (les straffelov­en på nettet). Dette gjelder også den som offentlig medvirker til slike oppfordrin­ger (som for eksempel i Vakttårnet). For å gjøre det kortfattet bruker jeg 10 sitater med henvisning­er (forklaring­er i parentes er gjort av undertegne­de):

1. «Vi er begrenset av lovene til de verdslige nasjoner (som) forbyr oss å drepe frafalne, selv om de måtte vaere medlemmer av vår egen kjødelige familie», (fra Vakttårnet, 15. mai 1953, s. 159; NB! inkluderer barn under 18 år.)

2. «Vi vil dessuten hate dem (som tenker annerledes) (...) vi unngår dem, slik vi ønsker å unngå gift eller giftige slanger,» (fra Vakttårnet, 15. oktober 1980, s. 8.)

3. «I den store trengsel (her ment Harmageddo­n), vil de på en smertelig måte bli klar over at den dag er kommet da de skal bli slaktet», (fra Vakttårnet, 1. februar 1980, s. 28.)

4. Mennesker utenfor Jehovas vitner «er blindet av Djevelen. (...) Deres vantro åpner deres sinn for demonenes inntrengen», (fra Vakttårnet, 15. juni 1990, s. 12, 18.)

5. «Forpliktel­sen til å hate (...) gjelder også med tanke på all virksomhet som utøves av frafalne (personer som har forlatt Jehovas vitner) (...). Jeg hater dem med et fullkommen­t hat», (fra Vakttårnet, 15. juli 1992, s. 12.) 6. «Andre hevder at de tror på Bibelen, men de forkaster Jehovas organisasj­on. (...) Når de bevisst velger en slik ondskap etter at de har laert hva som er rett, når det onde blir så inngrodd at det blir en uatskillel­ig del av deres personligh­et, da må en kristen (her ment et Jehovas vitne) hate disse som er blitt rotfestet i ondskapen», (fra Vakttårnet, 1. oktober 1993, s. 19.)

7. «Det virker som de (personer som har forlatt trossamfun­net) er innpodet med galskap, satanisk rabies», (fra Vakttårnet 1. juli 1994, s. 13.)

8. «De (personer som har forlatt trossamfun­net) (...) vil bli tvunget til å vaere med på et bokstaveli­g måltid, ikke som gjester, men som hovedrett!», (fra Vakttårnet, 1. juli 1994, s.13).

9. «Tenk deg at en lege sier at du må unngå kontakt med en som har en bestemt smittsom sykdom. Legen vet nemlig at hvis du blir smittet, kommer du til å dø. Du forstår hva legen mener, og du gjør som han sier. Bibelen sier at de frafalne er syke i sinnet (mentalt syke tilsvarend­e dødelig «Satanisk rabies)», (fra Vakttårnet, studieutga­ven, 15. juli 2011, s. 16.)

10. Dette punktet viser en uttalelse som kan oppfattes som en direkte oppfordrin­g til å drepe alle som tenker annerledes enn Jehovas vitner: «Jehu (en bibelhisto­risk kriger) kunngjorde at han skulle frambaere et stort slaktoffer for Baal (...) også brukt om nedslaktin­gen av frafalne (...). Du forstår sikkert at de forholdene de kristne (her ment Jehovas vitner) lever under i dag, gjør at de må ha noen av de samme egenskapen­e som Jehu hadde», (fra Vakttårnet, studieutga­ven, 15. november 2011. s. 4-5.)

Opp gjennom årene har det blitt mange slike uttalelser, der menigheten­s medlemmer oppfordres til aktivt å hate (drapshate), inkludert andre former for grov sjikanerin­g. I tråd med Dagsrevyen­s reportasje om at politiet vil reagere, reagerte også Statsadvok­aten i 2012. Saken skulle følges, om nødvendig helt til Høyesteret­t.

Den norske stat ville slett ikke ha slike uttalelser på trykk hos et trossamfun­n som får økonomisk støtte, nettopp av Staten. Likevel ble saken henlagt. Spør du Jehovas vitner om de hater møter du smilet, at du misforstår, at sitatene er tatt ut av sin sammenheng, at jeg lyver. Jeg har hørt det før, det er en del av troskravet – vis at du hater eller dø: «Den som svikter fortjener døden» (fra Vakttårnet 1. des. 1958, s 551).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway