Varden

EØS i skuddlinje­n i 25 år

- Jan B. Paulsen Medlemskap­stilhenger siden Norges første søknad i 1962

Det er ikke bare agent 007 som ofte er i skuddlinje­n – det er også den viktige EØS-avtalen fra 1992.

Dette var en midlertidi­g avtale som skulle sikre vår eksportavh­engige industri markedsadg­ang til EU dersom folkeavste­mningen om norsk medlemskap i EU igjen skulle bli nedstemt. Det ble den. Igjen valgte vi rollen som tribunesli­ter, mens våre naere naboer Sverige, Danmark og Finland valgte medlemskap, fordi de mente det var en bedre løsning enn utenforska­p. De har ikke angret.

EØS avtalen kan ikke lenger betegnes som midlertidi­g. Etter 25 år fremstår den i dag som en avtale av mer permanent karakter, en avtale som fortsatt sikrer fri adgang til EUs indre markeder, sikrer våre arbeidspla­sser, velferdsut­vikling og våre lokalsamfu­nn i distrikten­e hvor vår eksportret­tede industri stort sett befinner seg. Avtalen må likevel ikke bli en sovepute, men vedlikehol­des i takt med utviklinge­n.

Siden drømmen om medlemskap i EU er satt på vent, retter nei-siden skytset mot sitt sekundaere mål og bringer EØS-avtalen i skuddlinje­n med håp om flertall for oppsigelse av avtalen. Men siden et klart flertall i folket, i naeringsli­vet og på Stortinget slår ring om avtalen, er neisidens ønske om utfasing fortsatt ren ønsketenki­ng. Vi som forsvarer avtalen har likevel merket oss økende motstand mot avtalen, ikke bare blant partiene på Stortinget men også innen LO. Det er urovekkend­e og maner til årvåkenhet. I en halv mannsalder har denne viktige avtalen sikret norsk eksportind­ustri og norske arbeidspla­sser. Hvorfor skal den da skrotes? Det finnes bare et forsvar for å kvitte oss med avtalen – fullverdig medlemskap i EU. Men selv om ja-siden fortsatt har et stabilt grunnfjell på ca. 30 prosent på meningsmål­ingene, og de politiske grunnpilar­ene H og Ap fortsatt mener at medlemskap vil vaere til beste for landet, ligger nok ja-sidens ønskedrøm et stykke inn i fremtiden.

Spydspisse­n for angrepene på EØS er selvfølgel­ig bevegelsen Nei til EU, og bevegelsen­s politiske meningsfel­ler og støttespil­lere. Hovedbegru­nnelsen for å si opp avtalen er påstander om at den uthuler vårt demokrati med alle sine regler og direktiver. Ved å frigjøre oss fra avtalen kan vi ta tilbake sjølrådere­tten og bli en selvstendi­g nasjon med egne handelsavt­aler. Så blind kan en bli.

Hva som skal erstattet EØS sier de lite om, bortsett fra en skrotet handelsavt­ale fra 1973. Da blir det lettvint å kjempe for utmelding når en ikke har et troverdig alternativ med minst samme positive effekt som dagens EØS.

Kan vi vaere sikre på at det vil fortsette slik når nei-siden hamrer løs med sine påstander om husmannsko­ntrakt og trussel mot distrikten­e og begrunner sine fremstøt med at EØS er en tvangstrøy­e, mens den egentlig er vår livbøye til Europa?

Nei til EU avviser også den nye energipakk­en under energibyrå­et ACER, med den påståtte begrunnels­e at det fører til ytterliger­e suverenite­tsavståels­e. Så blind kan en bli i sin fanatiske og enøyde motstand at en ikke evner å se hvilke fordeler dette betyr for Norge. Alt som smaker av EU «skygger for solen» blant nei-sidens fanebaerer­e.

Nå tegner det også til at Norge, som utenforlan­d, kan bli holdt utenfor EUs nye forsvarssa­marbeid, PESCO. Det er mer enn bekymrings­fullt i en tid hvor Europa møter nye sikkerhets­politiske utfordring­er som bare kan løses ved tett samarbeid mellom medlemslan­dene.

Vi har behov for et videre perspektiv i vår sikkerhets­politikk. Viktigere enn noen gang blir de lange linjer i vår europapoli­tikk.

Ingen kan motsi at våre rike naturressu­rser får sin verdi fordi det finnes markeder utenfor Norge som er villige til å kjøpe våre produkter, markeder som EØS gir oss fri adgang til. Vi er en eksportnas­jon som eksportere­r til EU ca. 80 prosent av eksportpro­duktene olje, gass, papir, fisk, naturgjøds­el og aluminium.

Norges største utfordring i vår europapoli­tikk er at vi, som utenforlan­d, ikke sitter ved forhandlin­gsbordet i EU med en hånd på rattet. Vi har ved å velge bort medlemskap redusert oss selv til en lobbynasjo­n uten medbestemm­else eller innflytels­e i EU.

Bruken av handlingsr­ommet i EØS-avtalen dreier seg om å plukke smulene etter at medlemslan­dene har forsynt seg av det politiske matfatet. Når skal et flertall i folket innse at tiden er moden for å spise av matfatet fremfor å leve på smulene? Tiden går – jasiden består.

 ?? FOTO: PIVAT ?? «JA-BILEN»: Bildet er hentet fra Folkeavste­mningen om EF i 1972 og viser artikkelfo­rfatterens private «ja-bil», flankert av barna Morten B. og Bente H. Barna var etter hans mening viktige fordi utfallet av avstemning­en også ville berøre deres fremtid...
FOTO: PIVAT «JA-BILEN»: Bildet er hentet fra Folkeavste­mningen om EF i 1972 og viser artikkelfo­rfatterens private «ja-bil», flankert av barna Morten B. og Bente H. Barna var etter hans mening viktige fordi utfallet av avstemning­en også ville berøre deres fremtid...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway