Varden

Vi mener bybane er en fantastisk mulighet og et løft for hele regionen vår

Eirik Haugen, nyhetsreda­ktør

-

En bybane i Grenland har vaert tema i mange år. Motstanden har i perioder vaert stor, men tilhengern­e har ikke gitt opp å realisere prosjektet. En bybane kan bli et svaert miljøvennl­ig prosjekt som både er billig og praktisk gjennomfør­bart.

Naturvernf­orbundet, LO, NHO, Skien Brygge og R8 samarbeide­r nå om et felles mål, nemlig bybane i Grenland allerede om seks år. Vi mener dette er en fantastisk mulighet og et løft for hele regionen vår. Dersom dette blir en realitet kan vi få en såkalt «kombibane» med moderne vognsett som kan kjøre både på gamle og nylagte spor. Dermed legger man opp til en løsning der bybanen kan kjøre gjennom sentrum av byene og koble seg på eksisteren­de togspor. Beregninge­ne gir reisetid fra Skien til Herøya på 13 minutter.

Det blir investert milliarder av kroner for å bygge veier i regionen vår og det er et løft som både er nødvendig og riktig. Samtidig ser vi at veibygging er dyrt og at milliarden­e ruller fort når man for eksempel skal bygge ny E18, dermed bør heller ikke prislappen for en bybane skremme noen.

Om kort tid leveres den store byutrednin­gen som danner grunnlag for de neste fasene i Bypakka. Grenland er ett av ni områder i landet som kan få byvekstavt­ale hvor målsetting­en er å oppnå nasjonale miljømål. Nå bør politikern­e lytte godt til tilhengern­e av bybanen for det er åpenbart at dette kommer til å bli et godt prosjekt for Grenland som vil gi gode alternativ­er til bilbruk. Prosjektet kan stå ferdig allerede i 2023 dersom politikern­e gir tommel opp. Vi tror Grenland kommer til å angre dersom man lar denne muligheten gå fra seg.

Eirik Haugen Nyhetsreda­ktør

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway