Varden

Hushovd slo eget firma konkurs

Med et krav fra boligkjøpe­rne på over 900.000 kroner valgte styret å slå sitt utbygginss­elskap Gudbrandsd­al boligutvik­ling konkurs.

- LILLEHAMME­R/SKIEN ▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

Gjennom selskapet Gudbrandsd­al Boligutvik­ling ble fire boliger fordelt på to tomannsbol­iger på Lillehamme­r solgt for priser fra 3,8 til 4,45 millioner kroner. Firmaet var eid av SørØst Bygg som Ronny Hushovds firma Hushovd utvikling eier sammen med rallykjøre­ren Cato Menkerud.

To av kjøperne var slett ikke fornøyd og engasjerte takstfirma­et Østlandsta­kst. De påviste mangelfull­t fall på alle bad. I byggesøkna­den var det inntegnet pipe i alle leilighete­ne. Disse var ikke bygd, men alle eierne fikk feieavgift fra kommunen. Takstmanne­n påpekte flere mangler i form av ufagmessig­het og drenerings­problemer.

Hushovd utvikling

«Det er avdekket flere forhold med prosjektet som må betraktes som avvik/mangler. Dette må tas hånd om av ansvarlig

utbygger» heter det i rapporten. Takstmanne­n refererer eierne på at utbygger ikke har ønsket å foreta ett-års befaring.

Ifølge gjennomfør­ingsplanen for prosjektet er det Ronny Hushovds firma Hushovd utvikling som har vaert ansvarlig for prosjekter­ing og utførelse. Han har selv vaert kontaktper­son i forbindels­e med ferdigatte­st. Utbyggerne engasjerte Stavern Taksering i november i fjor. Da hadde vannet frosset i den ene seksjonen. Takstmanne­n mente at siden leilighete­ne var «solgt som de er» kunne det vises til rettspraks­is hvor feil bør overstige fem prosent av kjøpesumme­n før vesentligh­etskravet rimelig sikkert kan slå gjennom.

Sendte forlikskla­ge

Torgeir Moen, en av kjøperne, sier han ikke vil uttale seg siden sameiet har sendt forlikskla­ge med krav om utbedringe­r på over 900.000 kroner til rettsappar­atet.

Bostyrer, advokat Tor Kolden, forteller at det er kravet fra boligkjøpe­rne som utgjør selskapets gjeld på 909.758 kroner. Av aktiva i firmaet er det bare 9.918 kroner igjen.

– Dette var et «single purpose» firma etablert for å bygge disse boligene. Siden dette nå er konkurs har ikke kjøperne lenger noe rettssubje­kt å kjøre noen sak mot. Det er en mulighet å gå videre mot styremedle­mmene (Ronny Hushovd og Cato Menkerud). Det er et langt lerret å bleke, og vil ikke bli gjort av boet, sier Kolden.

Leilighete­ne var ferdigbygd da de ble solgt og salget var i henhold til avhendings­loven. Ved salg før boliger er bygd reguleres salg av bustadoppf­øringslove­n. Denne gir kjøperne langt flere rettighete­r enn avhendings­loven. Det stilles krav til garantier på fem prosent av kjøpesumme­n. Med en totalpris på de fire boligene på over 16 millioner kroner ville det forpliktet utbyggerne til å stille en garanti på over 800.000 kroner. Kjøperne kan under visse vilkår også kreve at utbygger utfører endrings- og tilleggsar­beider.

Gudbrandsd­al boligutvik­ling var utstyrt med 30.000 kroner i aksjekapit­al og var heleid av Sør-Øst Bygg. Gjennom dette firmaet bygger og selger Ronny Hushovd og Cato Menkerud hytter på Hafjell.

Egenkapita­len tapt

- Vi har solgt fire leilighete­r, to av kundene veldig fornøyd. De to andre har vi ikke kommet i mål med, forteller Ronny Hushovd. Morselskap­et har tilført prosjektet masse penger, men nå er det dessverre stopp. Uten egenkapita­l og penger på konto har ikke selskapet lov å drive videre. Styret valgte derfor å begjaere oppbud, sier han.

 ??  ?? KONKURS: Ronny Hushovd og medeier Cato Menkerud valgte konkurs for utbyggings­selskapet da kjøperne på Lillehamme­r kom med krav på over 900.000 kroner.
KONKURS: Ronny Hushovd og medeier Cato Menkerud valgte konkurs for utbyggings­selskapet da kjøperne på Lillehamme­r kom med krav på over 900.000 kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway