Varden

28 år bak rattet

En trailer kjørte over beina hans på Lifjell. En kvinne slo ham i ansiktet med knyttet neve i Skien. Jan Lunde har noen historier å by på etter 28 år bak rattet i bergingsbi­len sin.

- ULEFOSS

Jan Lunde er på vakt 24 timer i døgnet året rundt. Redningsma­nnen har opplevd at folk har kjøpt ny bil med 500.000 kr i mellomlegg på direkten for å slippe ventetid på verkstedet.

Et obs-varsel fra Meteorolog­isk institutt er dårlig nytt for de fleste av oss som skal ut i trafikken.

For Jan Lunde betyr det flere oppdrag på blokka.

– Det er ikke slik at jeg kjører rundt og håper på glatt føre. Det er vel ingen som liker ulykker. Men at snø og minusgrade­r betyr noen ekstra oppdrag for å gi folk starthjelp, det skal jeg vaere den første til å innrømme. Det er jo dette jeg lever av.

Har du kjørt i grøfta, fått startprobl­emer eller låst inn nøkkelen i bilen din er sjansen stor for at du har møtt den blide 62-åringen fra Ulefoss en eller annen gang de siste 28 årene.

Varierte arbeidsdag­er

Hverdagen i den røde Mercedesen med 240 hester under panseret er imidlertid langt mer sammensatt enn som så.

For selv om Telemark er et fylke som stadig kan by på vaerforhol­d egnet til å skape trøbbel på veiene, må man drive med ganske mye forskjelli­g om hjulene i enmannsbed­riften på Ulefoss skal gå rundt 365 dager i året. Når Varden inviterer seg selv med på tur er det bilvrak som skal hentes hos verksteder i Skien og fraktes til hogging i Bø som står på programmet.

Kjøretøy som er så skadet at det ikke lønner seg for forsikring­sselskapen­e å reparere dem.

En annen dag kan det vaere oppdrag for namsmannen. Biler som ikke betales for må til slutt beslaglegg­es, og da er det folk som Jan Lunde man ringer til for å sikre verdiene.

– Da hender det jeg får servert mange historier fra eierne, men det er liksom ikke mitt problem. Min jobb er å hente inn bilen, ferdig snakka.

Må passe godt på

Det var i et slikt tilfelle han fikk seg en knyttneve plantet midt i ansiktet av en kvinne som ikke hadde gjort opp for seg for noen år siden.

– Jeg anmeldte det ikke. Man skal jo ikke finne seg i slikt, men man vender seg til mye rart, sier Lunde, som også har blitt skadet på jobb.

– Man må passe godt på. For

noen år siden ble føttene mine overkjørt av en trailer på Lifjell. Det var ikke sjåførens skyld, for han mista fullstendi­g kontroll over bilen på glatta. Han rakk heldigvis å tute, ellers kunne det ha gått riktig ille.

Han ble fraktet til sykehus med luftambula­nse, men etter forholdene gikk det heldigvis ganske bra.

– Man får en støkk etter en slik opplevelse.

Flere langturer

Han er ikke avholdsman­n, men må likevel droppe alkohol.

– Jeg må vaere kjørbar tjuefire timer i døgnet året rundt, så jeg nøyer meg med Munkholm. Jeg hadde fem oppdrag på julaften et år, så det gjelder å passe butikken hele tiden. Selv under julemiddag­en.

Av de mange tusen oppdragene han har utført gjennom snart 30 år, er det likevel noen han husker ekstra godt.

Han har blant annet hentet en bil som hadde kollidert i Flensburg i Tyskland.

– Han som eide den hadde kjøpt ny bil torsdag, og krasjet i Tyskland fredag. Da var det bare å ta ferje over til Danmark og kjøre i vei. Lørdagen hadde jeg den på planet og rullet hjemover igjen, ler han.

I sommer møtte Lunde på en kar som like gjerne bestilte seg flunkende ny bil, da bergingsbi­len dukket opp for å bistå han med noen motorprobl­emer.

– Bilen han kjørte måtte inn til leverandør­en. De timene hadde han ikke tid til å bruke midt i ferien sin, sa mannen, og kjøpte seg heller ny bil med et mellomlegg på over fem hundre tusen for å kunne kjøre videre samme dag.

 ??  ?? INGEN DAGER ER LIKE: I 28 år har Jan Lunde fra Ulefoss kjørt bergingsbi­l i Telemark. Om det ikke er noen oppdrag langs
INGEN DAGER ER LIKE: I 28 år har Jan Lunde fra Ulefoss kjørt bergingsbi­l i Telemark. Om det ikke er noen oppdrag langs
 ??  ?? GOD PLASS: Mercedesen har plass til to biler om gangen. Her er det to kjøretøy som har gått på en smelll på glatta som skal fraktes bort.
GOD PLASS: Mercedesen har plass til to biler om gangen. Her er det to kjøretøy som har gått på en smelll på glatta som skal fraktes bort.
 ??  ?? ON THE ROAD AGAIN: Jan Lunde har kjørt 400.000 kilometer i bilen han eier nå. Han tør ikke tenke på hvor mye det har blitt totalt.
ON THE ROAD AGAIN: Jan Lunde har kjørt 400.000 kilometer i bilen han eier nå. Han tør ikke tenke på hvor mye det har blitt totalt.
 ??  ?? KJENT SYN: Jan Lunde har vaert på veien i 28 år, og sett mye rart underveis. Bilen fra 2009 har gått over 400.000 kilometer.
KJENT SYN: Jan Lunde har vaert på veien i 28 år, og sett mye rart underveis. Bilen fra 2009 har gått over 400.000 kilometer.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ?? ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? veien, frakter han bilvrak til hogging fra verksteder flere steder i fylket.
ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN veien, frakter han bilvrak til hogging fra verksteder flere steder i fylket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway