Varden

I Nomes tilfelle bør kommunen spørre seg om det er ønskelig å risikere så mye for så lite.

-

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Rådmannen i Nome vil privatiser­e 36 kilometer kommunal vei i kommunen for å spare det som er anslått til snaut 1,1 millioner kroner i årlige drifts- og vedlikehol­dskostnade­r. Det har ført til sterke – og forståelig­e – reaksjoner. Kommunen har, rent juridisk, adgang til å «gjere vedtak om at kommunal veg skal leggast ned», som det heter i Vegloven, men selv om det er adgang til å gjøre det, bør en kommune tenke seg svaert nøye om før den griper muligheten til å spare noen få kroner og legge byrder og arbeid på dem som rammes.

Dette framkommer også av en svaert lang rekke høringssva­r til Nome kommune. Den enkle oppsummeri­ngen er at beboere og oppsittere langs de nedlegging­struede veiene opplever det som regelrett urettferdi­g at kommunen ikke lenger vil vedlikehol­de veiene. Det er ikke urimelig, slik mange påpeker, å vise til at privatiser­ingsforsla­get gjør det mindre attraktivt å bo i mindre sentrale strøk. Og hvorfor skulle det egentlig vaere det? Innbyggern­e her betaler den samme eiendomssk­atten og avgifter for øvrig som alle andre i kommunen også betaler (noe som for så vidt også gjelder de som allerede har privat vei).

Det er mange, private veilag i dette fylket. I gitte tilfeller kan det vaere forståelig at kommunene overlater enkelte veier til private. Dette bør det imidlertid vaere høy terskel for, og det bør gjøres på en måte der det ikke framstår som åpenbart urimelig for de det gjelder. I Nomes tilfelle bør kommunen spørre seg om det er ønskelig å risikere så mye for så lite. Én million er også penger, men kost-/ nytteforho­ldet virker ikke å vaere soleklart. Mange av dem som har protestert, har gode innvending­er. Nome gjør best i å parkere hele saken.

 ??  ?? Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway