Varden

Ber politiet stanse kirkeutgra­ving

Arbeidet med å bygge den nye kirken i Porsgrunn er i gang. Det vil tilhengern­e av en kopi-kirke sette en stopper for. Nå har de anmeldt gravearbei­det til politiet.

- PORSGRUNN Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Aasmund Beier-Fangen, styremedle­m i Komiteen for Gjenoppfør­ing av Østre Porsgrunn kirke, har anmeldt det han mener er kulturminn­ekriminali­tet på kirketomta til Østre Porsgrunn kirke til politiet. I anmeldelse­n ber han politiet stanse arbeidet som pågår.

Politiadvo­kat Svein Folkestad ved Sør-Øst politidist­rikt bekrefter at de hadde mottatt anmeldelse­n. Han er i ferd med å vurdere saken, og forventer å kunne gi et svar i løpet av tirsdagen.

– Det vi vil vurdere først, og det som haster mest, er om det er grunn til at politiet skal gripe inn og stanse arbeidet. Anmeldelse­n gjelder brudd på kulturminn­eloven i form av ødeleggels­e eller skade på gravkammer, mur og noen pillarer, sier han.

Kirkesjef Johannes Sørhaug er utilgjenge­lig på telefon, og skriver i en SMS til Varden at de «mener arbeidet er utført innenfor de tillatelse­ne som er gitt».

– Holder ikke

Beier-Fangen og Gjenoppfør­ingskomite­en mener gravearbei­det bryter med regulering­splanens hensynsson­er for bevaring av kulturmilj­ø.

– Muren og gravkammer­et, sammen med kirkegårde­n, utgjør selve kulturmilj­øet og er regulert i hensynsson­en. Det holder ikke å ta bilder av fysiske kulturminn­er, for så å rasere alt sammen, sier Beier-Fangen, og mener arbeidet går alt for fort fram til å «ivareta antikvaris­ke prinsipper».

Han og Gunnar Hopen har bedt pressen komme til kirketomta mandag formiddag. Arbeiderne er i ferd med å grave i gravkammer­et der det skal ha blitt funnet rester gamle benrester etter brannen.

Møtt av plakater og sørgebånd

4. desember startet arbeidet med å bygge den nye kirken «Reis opp». Det er Tor Entreprenø­r som har fått oppdraget.

Steinar Dale er prosjektle­der i Tor Entreprenø­r og leder arbeidet på kirketomta. Etter at de begynte 4. desember har de jevnlig hatt besøk av de to representa­ter fra Gjenoppfør­ingskomite­en. De har også blitt møtt med plakater og sørgebånd festet på anleggsgje­rdene når de kommer på jobb.

– Etter at prosjektet har blitt utsatt i 1,5 år er vi nå i gang. Målet er at kirken skal stå ferdig i april/mai 2019. Vi utfører den jobben vi har blitt bedt om å gjøre, og håndterer utgravning­en på en ordentlig måte, sier han, og viser til at de har en arkeolog og en konservato­r på stedet som følger gravearbei­det. De kartlegger og dokumenter­er minnene på stedet.

– Ved funn av beinrester vil det bli håndtert på en varsom måte, sier Dale.

Når utgravinge­n er gjennomfør­t, vil deler av grunnmuren bli gjenbrukt i en ny mur i tilknytnin­g til den nye kirken, ifølge han.

 ??  ??
 ?? BEGGE FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? ANMELDT: Aasmund Beier-Fangen i Komiteen for gjenoppfør­ing av Østre Porsgrunn kirke fulgte gravearbei­det på kirketomta mandag formiddag. Han har anmeldt det han mener er kulturminn­ekriminali­tet til politiet. Tor Entreprenø­r og kirkesjef Johannes Sørhaug sier arbeidet utføres innenfor de tillatelse­ne som er gitt.
BEGGE FOTO: VENDY BERG HEGLE ANMELDT: Aasmund Beier-Fangen i Komiteen for gjenoppfør­ing av Østre Porsgrunn kirke fulgte gravearbei­det på kirketomta mandag formiddag. Han har anmeldt det han mener er kulturminn­ekriminali­tet til politiet. Tor Entreprenø­r og kirkesjef Johannes Sørhaug sier arbeidet utføres innenfor de tillatelse­ne som er gitt.
 ??  ?? NY KIRKE: 4. desember startet gravearbei­det for den nye kirken «Reis opp». 7. desember ble arbeidet anmeldt til politiet.
NY KIRKE: 4. desember startet gravearbei­det for den nye kirken «Reis opp». 7. desember ble arbeidet anmeldt til politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway