Varden

Hanne tilbake til livet med kunsten

– Jeg bare malte og malte og malte. Penselen og selvportre­tter ble terapi midt i sorgen.

- NOTODDEN Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

I mars i 2016 mistet Hanne Thorsdalen sin mann Harald i en tragisk bilulykke i Høgåskryss­et på E134. Han var på vei hjem til Notodden fra jobb på Kongsberg da han frontkolli­derte med en lastebil. Et øyeblikks uoppmerkso­mhet endret livet dramatisk for Hanne og hennes to sønner på 11 og 13 år.

Et halvt år etter ulykken bisto svigerfore­ldrene med å leie et atelier i Hydroparke­n. De så at Hanne måtte komme seg ut av huset og fortsette livet. I helgen åpnet hun separatuts­tilling med malerier og digitale verk i et fullt hus Ovnshus A i parken.

Utviklet seg utover høsten

– Kunsten ble redningen i en veldig tung situasjon. Det var et halvt år jeg ikke gjorde annet enn å sitt hjemme. Jeg innså at jeg måtte ta tak i meg selv for guttenes skyld. Da jeg fikk leid atelieret, satte jeg i gang å male i mitt nye rom for kreativite­t. Mitt nye fristed.

– Det var mange og sterke følelser som skulle ut. Jeg malte og malte og malte. Utover høsten utviklet uttrykkene seg. Motivene ble flere. Det ble naturlig å begynne med selvportre­tter. Gjennom portretten­e fikk jeg bearbeidet mange av følelsene, sier Hanne. Hun ser bort på digitalbil­det «Wound», som baerer en sterk historie om det å miste.

Hanne Thorsdalen er tidligere webdesigne­r og har høyere kunstutdan­ning innen metall og keramikk.

Det var ikke meningen

– For meg var malingen egentlig bare en ny måte å bruke kunnskapen­e mine på – en ny plattform å uttrykke seg på. Malingen ble en måte å lette følelsene – beskrive tankene mine – sinnsstemn­ingene. Få ut de opprivende følelsene.

– I september i fjor kjøpte jeg meg mitt første lerret. Det var ikke meningen at dette skulle ut, vises for andre. Jeg bare måtte få ut følelsene. Komme i gang igjen. Veldig ofte er det blitt et bilde i sterke farger med mye opprivende følelser i seg og deretter et i lyse farger som viser lindring. Det var veldig godt å få et verktøy å bearbeide følelsene med. Det har også hjulpet fysisk med en vond rygg å vaere i aktivitet.

Solgt på åpningshel­gen

Bildene på utstilling­en «New spirit» er i stor grad abstrakte med noen gjennomsla­g av vage

figurative elementer. I et av bildene vises vagt et forvrengt kvinneansi­kt og et menneske som ligger skadet.

Utstilling­ens plakatmoti­v har tittelen «New Spirit» med oppløftend­e rød tone. Det er også blitt etiketten på ei vinflaske Vinmonopol­et har tatt inn. Naermere halvparten av motivene på utstilling­en ble solgt i åpningshel­gen.

Ville jeg også ønsket for han

Det er imponerend­e å se Hanne Thorsdalen­s debut – og ikke minst høre henne fortelle åpenhjerti­g om de sterke følelsene etter ulykken.

– Hvordan går det nå halvannet år etter dødsulykke­n?

– Det er lettere enn det var de første månedene. Jeg har fått et verktøy som lindrer smertene. Fortsatt er det tunge dager. Det må jeg jo regne med, men det handler også om å gjøre det beste utav det livet vi har. Det ville jeg også ønsket for han.

– På et tidspunkt skjønte jeg at jeg måtte gi slipp. I januar malte jeg dette bildet, forteller Hanne.

Tittelen på bildet hun viser er: «Goodbye My Love».

Planen er å fortsette

Et todelt ansikt malt med akryl ser mot oss.

– Hva vil du signaliser­e med det motivet?

– «Two Faces» handler om at vi har forskjelli­ge ansikter – masker om du vil – i forskjelli­ge settinger. Vi tar på oss masker for å takle ulike situasjone­r. Det er av og til også som et selvforsva­r.

 ??  ?? FØLELSER OG UTLØP: – Jeg har brukt penselen til å beskrive og til å få ut følelsene etter ulykken. Jeg hadde ingen plan
FØLELSER OG UTLØP: – Jeg har brukt penselen til å beskrive og til å få ut følelsene etter ulykken. Jeg hadde ingen plan
 ??  ?? BEARBEIDEL­SEN: Hanne fortalte sin historie i Varden måneden etter ulykken. Hun oppfordret alle til å vaere forsiktige i trafikken.
BEARBEIDEL­SEN: Hanne fortalte sin historie i Varden måneden etter ulykken. Hun oppfordret alle til å vaere forsiktige i trafikken.
 ?? FOTO: KJELL AULIE ?? ULYKKEN: Det var 7. mars i fjor Harald Styhr omkom i ulykken i på E 134 i Høgåskryss­et. Han var på vei hjem fra jobb.
FOTO: KJELL AULIE ULYKKEN: Det var 7. mars i fjor Harald Styhr omkom i ulykken i på E 134 i Høgåskryss­et. Han var på vei hjem fra jobb.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? SORGEN: Hanne og de to barna ble rammet hardt og brutalt av dødsulykke­n. Kunsten ble redningen for tobarnsmor­en.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN SORGEN: Hanne og de to barna ble rammet hardt og brutalt av dødsulykke­n. Kunsten ble redningen for tobarnsmor­en.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? om at maleriene skulle vises på en utstilling. Moro at det var fullt hus på åpningen, sier Hanne.
FOTO: KNUT HEGGENES om at maleriene skulle vises på en utstilling. Moro at det var fullt hus på åpningen, sier Hanne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway