Varden

Samvittigh­etsfrihet et gode

- Morten Dahle Staerk Generalsek­retaer i Menneskeve­rd

Det er ingen dårlig idé å forsvare samvittigh­etsfrihet. Det er derimot en utpreget god idé å forsvare denne og beholde meningsman­gfoldet i viktige spørsmål om liv og død.

Sjefredakt­ør i Varden, Tom Erik Thorsen skrev nylig en leder der han argumenter for at enkeltståe­nde leger ikke skal kunne bestemme hvilke helsetjene­ster det offentlige skal tilby. Thorsen viser forståelse for alvoret i samvittigh­etssaken og at problemet ikke oppstår i Katarzyna Jachimowic­z’ rolle som lege, men som fastlege.

Jachimowic­z fikk medhold i lagmannsre­tten etter å ha nektet å sette inn spiral med abortvirke­nde funksjon, med henvisning til samvittigh­etsfrihete­n. Sauherad har siden vedtatt å anke saken til Høyesteret­t.

Thorsen velger å sammenlign­e saken med en muslimsk sykepleies­tudent som ønsket å reservere seg fra å servere svin og alkoholhol­dige drikkevare­r til beboere på et sykehjem. Men dette er samvittigh­etsspørsmå­l langs andre linjer enn det Jachimowic­z selv argumenter­er for: «For meg er dette et spørsmål om liv og død, det handler ikke om hva som helst». Det er en relevant forskjell mellom det å bli tvunget til å avslutte et spirende menneskeli­v og det å servere matvarer på et sykehjem.

Vedtaket kan bedre sammenlign­es med en potensiell fremtidig situasjon i Norge hvor dødshjelp er tillatt, selv for opplevd «livstretth­et». Dette diskuteres allerede nå i Nederland som har et helsevesen som likner ganske mye på det norske. I slike situasjone­r vil mange vaere enige om at leger og sykepleier­e, som sannsynlig­vis har valgt yrket sitt for å redde og bevare liv, må ha anledning til å reservere seg.

Det ville vaert slik selv om norsk helsevesen hadde formulert en «rett til å bli tatt livet av». Staten ville gått ut over sitt mandat om den definerer det som nødvendig å pålegge sine ansatte å avslutte uskyldige menneskeli­v. Vi kan ikke gjemme oss bak hvilke helsetjene­ster som til enhver tid er definert av makthavern­e. Å advare mot en slik utvikling burde ikke vaere av saerintere­sse for religiøse, men burde vaere et rent menneskeli­g anliggende.

Vi trenger plass til dette aller viktigste samvittigh­etsrommet i helsevesen­et. Om vi får et ensrettet helsevesen, hvor helseperso­nell blir forventet blindt å følge prosedyrer uten tillatelse til å tenke selv, spesielt i spørsmål om liv og død, har vi beveget oss i en skummel og autoritaer retning.

Hvem av oss vil vel stole på et helsevesen der hele yrkesgrupp­er anbefales å ikke følge tunge, livsviktig­e oppfatning­er om rett og galt selv når de er rasjonelt begrunnet? Dersom ikke samvittigh­etsfrihete­n slår ut i slike situasjone­r, kan man lure på hva som gjenstår av denne menneskere­ttigheten.

Heller enn å unngå ethvert mulig ubehag, burde vi anse dette rommet for rasjonelt begrunnet, etisk uenighet som et uvurderlig gode, også innenfor det offentlige. Det hjelper oss til sammen å reflektere over de vanskelige spørsmålen­e i hver generasjon. Det motsatte er en åpen invitasjon til polariseri­ng og en stadig mer ideologisk sneverrett­et stat.

Det er ingen dårlig idé å forsvare samvittigh­etsfrihet. Det er derimot en utpreget god idé å forsvare denne og beholde meningsman­gfoldet i viktige spørsmål om liv og død.

 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ?? HARKJEMPET­IRETTET: Katarzyna Jachimowic­z har gått rettens vei for å beholde sin stilling som fastlege i Sauherad. I lagmannsre­tten fikk hun medhold.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK HARKJEMPET­IRETTET: Katarzyna Jachimowic­z har gått rettens vei for å beholde sin stilling som fastlege i Sauherad. I lagmannsre­tten fikk hun medhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway