Varden

Norge, ikke et kristent land

- Øyvind Engesland Skien

Politiker Marjan Farahmand har ett innlegg lørdag 9. desember; «Gudstjenes­te ved alle skoler». Jeg er mye enig i det hun skriver; religionsf­rihet er en av «bunnplanke­ne» i vårt demokrati og i vårt sekulaere samfunn.

Jeg mener at Farahmand har noen feil, når hun skriver: «Det er viktig at alle barn får et tilbud. Det å frata foresatte og barna denne muligheten syns jeg er svaert uheldig og ikke minst i strid med våre tradisjone­r. Norge er et kristent land og skolegudst­jenesten er for mange en del av juletradis­jonene». Joda, barn bør få denne muligheten til å høre om Jesubarnet i krybben. Men Norge er ikke et kristent land. Det er menneskene i landet som er religiøse, med mange forskjelli­gheter. Det er religionsf­rihet. Staten kan ikke påberope at landet er kristent.

«Jeg og min familie kommer fra et muslimsk land», skriver du. Jeg vet ikke hvorfor dere dro fra det muslimske landet til det kjølige Norge, men slik nordmenn stort sett oppfatter såkalte muslimske land er det en sammenblan­ding av politikk og religion, altså teokrati. Det ender som regel i mer udemokrati­sk styreform. Man kan spørre seg, når slutter et land å vaere muslimsk? Er det når folket er mer interesser­t i cricket enn islam?

Tilbake til jule- eller skolegudst­jenester, kristendom­men overtok våre hedenske skikker og de holder vi ved like og feirer den dag i dag, skriver du. Joda, men nå har noe annet overtatt den hellige julefeirin­g, nemlig handelssta­nden. Den bruker smånisser, julegrøt eller Jesubarnet i krybben for det det er verdt.

Kommersial­ismen har etter min mening ødelagt en ekte julestemni­ng enten du er kristen eller ateist. Kan ikke du som god Høyre-kvinne dempe denne hensynsløs­e kapitalism­en, slik at vår (alles) julefeirin­g blir mer ekte?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway