Varden

Ingen garanti mot lekkasjer

- Øystein Dalland Prof.komp. miljøplanl­egging Egil Ronaess siv.ing. prosesskje­mi Bjørn Helge Klüver siv.ing./ingeniørge­ologi

NGI påpeker i en av sine rapporter at det ikke skal vaere vanngradie­nt i eller i berggrunne­n ved et deponi for farlig avfall.

På Langøya legges det 18 meter høy fylling med tettemembr­an naer toppen av fyllingen for å avskjaere overflatev­ann og nedbør fra å trenge ned i deponi og sidefjell. En kan ønske at slik tetting holder tett i fremtiden, men i praksis er det snakk om tid før tetteeffek­ten opphører og lekkasjer oppstår.

Det er rapportert mulig vannførend­e soner i sideberg og berget under deponiet, spesielt i Sydbruddet. I tillegg til den flygeaske som i dag deponeres, er det opplyst om dumping av forskjelli­ge typer avfall, spesielt i tidlig deponiperi­ode. Sistnevnte dumping kan tydeligvis ingen redegjøre for. I tillegg er det ikke montert tetningsme­mbran. Slik praksis stemmer ikke overens med gjeldende regler for deponering av farlig avfall i dagdeponi.

Administre­rende direktør Carl Hartmann i NOAH AS sammenlign­er den tetningsin­jisering som pågår i det såkalte ringberget i strandsone­n rundt Langøya med tetnings-injisering i damanlegg. Dette er en meget dårlig sammenlign­ing, fordi injeksjon og rensk i damfot («dentistwor­k») vanligvis utføres i berg som ikke har hatt påkjenning av tung sprengning, i motsetning til Langøya.

Den forurensni­ng som nå måles i sjøen utenfor Langøya gir ingen indikasjon på fremtidig forurensni­ng av sjøen fordi grunnvanns­trømmen i dag går inn i deponiet. Etter at deponiet er lukket, og utpumpinge­n avsluttet, vil grunnvanns­trømmen gå i motsatt retning ut av deponiet og således forurense omgivende sjø.

NOAH har i 14 år tatt i arv forgjenger­ens båtsammenl­igning, at Langøya flyter som en båt til trutning, der vannet alltid går inn. Nei, øya flyter ikke, den vil med tiden, mer vaere som et nedlesset bryggekar med stein, der vannet siver inn og ut. Så kan man strides om vannmengde­r og håpe de er moderate. Men kjempestor­e dageller gruvedepon­ier i tilknytnin­g til fjorder og gamle sprukne bergrom er neppe fremtidig grep for god avfallshån­dtering i Europa. Selektiv, avgrenset restdepone­ring av det farligste avfallet bør skje i nyutspreng­te forhåndsin­jiserte bergrom.

I oljeindust­rien garanteres det mot forurensni­ng fra olje/gasshaller i berg med markant grunnvanns­trøm fra omgivelsen­e mot hallene. Motsatt med deponiet på Langøya og ev. deponi i Brevik etter at disse er lukket. Her vil omgivelsen­e forurenses i ubegrenset fremtid med utadrettet grunnvanns­trøm og diffusjon. Det er bare snakk om tid før tetteeffek­ten opphører.»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway