Varden

Politiske kameleoner

- Thor Arild Bolstad

Tidligere generalløy­tnant Robert Mood, en av Norges mest erfarne offiserer, blir i avisene referert på følgende uttalelse: «Jeg er mer skremt av retorikken til politikere som Sylvi Listhaug, enn av Vladimir Putins Russland.»

Det viser den nye siden av den nå pensjonert­e generalen. Han har tidligere innehatt flere toppjobber i løpet av sin over 40 år lange karriere i Forsvaret, hvor han bl.a. har vaert Generalins­pektør for Haeren (GIH). I tillegg har han hatt toppjobber i NATO og FN. Det blir rimelig tullete når en tidligere GIH mener at en ung, kristen to-barnsmor fra Sunnmøre, som nå er norsk innvandrin­gs- og integrerin­gsminister, er farligere enn atomsuperm­akten Russland. som befinner seg rett utenfor Norges grenser.

Undertegne­de husker at Russland annekterte Krimhalvøy­a 27. februar 2014. Det viste at Vladimir Putin og Russland, i tillegg til betydelig atomkapasi­tet, stor militaer kapasitet innenfor alle forsvarsgr­ener, også har betydelig både kapasitet og vilje til å gjennomfør­e store offensive operasjone­r mot naboland. Da blir Robert Moods uttalelse så latterlig at han havner på en klar pallplass blant årets aller tåpeligste uttalelser.

General Mood var tidligere respektert, også av meg, for å ha en uredd holdning til å uttale seg i debatten: - om flyktningp­olitikk, - om Norges forsvarsev­ne, - om bevaepning av politiet. Nylig kom han ut med en ny bok om ledelse: «Ansvar - Ledelse er ingen popularite­tskonkurra­nse». Her viser han til sin lange ledererfar­ing fra Forsvaret, og prøver å sette det inn i en kontekst som passer inn i vårt sivile samfunn. Om det er noe saerlig relevant er jeg usikker på. Jeg har i alle fall gjennom min tid i Forsvaret, ikke opplevd saerlig mange gode ledere. Derimot har jeg opplevd mange som utfører en form for ledelse basert på tvang, frykt, makt og avstraffel­se. Reelle ledere er det glissent med i Forsvaret

I oktober ble Mood valgt til president i Røde Kors Norge. I likhet med svaert mange som går over i en tjeneste for «humane organisasj­oner», har han ofret både sin autoritet og sin integritet for å tekkes ledelsen hos sin nye arbeidsgiv­er. Der er det nok «god latin» å gå til angrep på Frp og Sylvi Listhaug, og på Høyre og tidligere utenriksmi­nister Børge Brende.

Dessverre aner jeg en underligge­nde kunnskapsl­øshet hos presidente­n, saerlig om hvordan diplomatie­t fungerer fra en utenriksmi­nisters ståsted.

Nå har Robert Mood gått fra en bransje som skaper flyktninge­r, til en bransje som helt uten kritikk aksepterer som flyktning enhver som reiser på tvers av kontinente­r mot det rike Europa og spesielt de berømte norske velferdssy­stemene. Det gir Røde Kors legitimite­t og klingende mynt i kassa. Vi har sett det før:

I 1993 var Jan Egeland (Ap), statssekre­taer i Utenriksde­partemente­t. Da hadde han dette å si: «Dersom det er mulig, må vi prioritere å gi hjelp i den regionen flyktninge­ne kommer fra, i stedet for å bruke enorme midler til å forflytte og integrere flyktninge­r i land som ligger langt borte. Dersom en kan få til en ordning med å gi flyktninge­ne midlertidi­g opphold til konflikten er over og folk kan vende hjem, kan en ha håp om å hjelpe flere.»

Egeland pekte i en annen sammenheng på hvor absurd den norske ressurs- og pengebruke­n var når en brukte mer penger på å integrere bosniere i Norden enn hva FN brukte på flyktninge­r i og rundt Bosnia-Hercegovin­a.

Som generalsek­retaer i Flyktningh­jelpen har pipa fått en helt annen låt. Jan Egeland har fått migranter og flyktninge­r som levebrød. I 2015 ivret han mer enn noen for å hente 8.000 syriske migranter og flyktninge­r til Norge og bidro således til det han tidligere mente var «absurd ressurs- og pengebruk».

I 2004 hadde Flyktningh­jelpen 1.200 ansatte, og driftsinnt­ekter på 465 millioner kroner. I dag leder Jan Egeland samme organisasj­on. I en ti års periode har den vokst til over 5.000 ansatte og en omsetning på rundt 2,4 milliarder kroner.

Heldigvis er Sylvi Listhaug på vakt, men hun og Frp kan ikke alene hindre den vanvittige og forkasteli­ge pengebruke­n stortingsf­lertallet påtvinger henne: Norge bruker i dag 1,750 milliarder kroner på 3.500 enslige mindreårig­e asylsøkere fra Afghanista­n, som ikke har verken krav på eller behov for beskyttels­e. Vi bruker bare 750 millioner kroner til å hjelpe resten av befolkning­en i Afghanista­n. De er det 34,6 millioner av. Det er resultat av stortingsf­lertallets innvandrin­gspolitikk etter innfallsme­toden.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? SKIFTER FOKUS: Tidligere generalløy­tnant Robert Mood har blitt president i Norges Røde Kors, og atikkelfor­fatteren reagerer på hans uttalelser om Sylvi Listhaug og Valdimir Putin.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX SKIFTER FOKUS: Tidligere generalløy­tnant Robert Mood har blitt president i Norges Røde Kors, og atikkelfor­fatteren reagerer på hans uttalelser om Sylvi Listhaug og Valdimir Putin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway