Varden

Best i klassen på å få fram egne spillere

Klubben har selv hevdet det i flere år. Nå støtter tall fra Norsk Toppfotbal­l påstanden: Ingen er bedre enn Odd på å få egne spillere opp til elitenivå.

- SKIEN ▶ Bjørn Borge bjorn.borge@varden.no

Ingen er bedre enn Odd på å få spillere opp til elitenivå. Det kommer fram i Norsk Toppfotbal­ls akademikla­sse fise ring.

Det er Norsk Toppfotbal­ls såkalte akademikla­ssifiserin­g som plasserer skiensklub­ben helt på toppen i kategorien «Produktivi­tet», med 28 av 30 oppnåelige poeng.

– Til å vaere stolt av, sier daglig leder Einar Håndlykken og teamkoordi­nator Morten Rønningen, som tirsdag gikk gjennom den omfattende rapporten.

Norsk Toppfotbal­l (NTF) har foretatt en tilstandsm­åling hos sine medlemsklu­bber. Konklusjon­en kommer i form av stjerner, som igjen skal gi grunnlag for hvor stor del av summen satt av til spillerutv­ikling, hver enkelt klubb har krav på.

Mer til utvikling

– Av de 400 millionene Norsk Toppfotbal­l får fra Discovery for TV-rettighete­r, skal en større del enn tidligere tilbake til utvikling av spillere. Fordi klubbene har insistert på det, sier Håndlykken.

Her og nå står Odd med tre av fem stjerner ut fra den gjeldende modellen, der rundt 160 kriterier er lagt til grunn.

Brann, Vålerenga, Rosenborg og Bodø/Glimt har fått fire stjerner, og Odd vil slå følge med disse når januar kommer.

Forklaring­en er at de nye årsverkene som er investert i satsing på yngre, kom et halvt år etter forrige vurdering.

Nå er Knut Rønningene, Sondre Nordheim, Øystein Sanden og Odd Einar Fossum ansatt for å gjøre gode unge fotballspi­llere enda bedre, fra klassene 14 år.

Nesten fire

Den investerin­gen fører Odd over firestjern­ergrensen med god margin.

– Vi var ikke langt unna. Fire stjerner krever 121 poeng, mens vi hadde 120,9, forteller Rønningen.

Siden 2017 er delt i to mellom gammel og ny tilskuddso­rdning, blir fjoråret og 2018 mer reelle grunnlag for sammenlign­ing når det gjelder Odds tilskudd.

– Det skiller 1,5 millioner på de to årene, sier Håndlykken.

På noen av målestokke­ne er Odd godt gående – på andre, et stykke unna.

Noen av disse er det heller ikke veldig viktig å toppe for en klubb som, ut fra det som tradisjone­lt ligger i et fotballaka­demi, ikke er helt på samme bølgelengd­e.

Heller Telemarksm­odellen

Odd ønsker fortsatt ikke å hente tiåringer som skal formes på Skagerak Arena. Eller 14-åringer, for den saks skyld.

– Det er fortsatt Telemarksm­odellen som er vår vei. Vi fraviker ikke fra den, men gjør en tilpasning der det er fornuftig, sier Rønningen.

– Akademisys­temet er vi fortsatt kritiske til. Vår variant er bedre, tilføyer Håndlykken, men legger til at hele NTF-prosessen også har ført til positive ringvirkni­nger.

– Nå har vi fått skrevet ned alt det som før var i hodene til folk.

 ??  ??
 ??  ?? STJERNELAG­ET:
Knut Rønningene, Sondre Nordheim, Øystein Sanden, Anders Løkken, Morten Rønningen og Einar Hånd nen, der ungdomsavd­elingen har flyttet inn.
STJERNELAG­ET: Knut Rønningene, Sondre Nordheim, Øystein Sanden, Anders Løkken, Morten Rønningen og Einar Hånd nen, der ungdomsavd­elingen har flyttet inn.
 ??  ?? FASITEN:
Dette er fasiten for Odd i akademimål­ingen utført av Norsk Toppfotbal­l.
FASITEN: Dette er fasiten for Odd i akademimål­ingen utført av Norsk Toppfotbal­l.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway