Varden

På tide med en ny kirke

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Tilhengern­e av det som må kunne omtales som en kopi av Østre Porsgrunn kirke har tilsynelat­ende ikke gitt seg. Aasmund Beier-Fangen og Gunnar Hopen i Komiteen for gjenoppfør­ing av Østre Porsgrunn kirke ba denne uken pressen komme til kirketomte­n. Arbeiderne er i ferd med å grave i gravkammer­et der det skal ha blitt funnet rester gamle benrester etter brannen. Beier-Fangen har anmeldt det han mener er kulturminn­ekriminali­tet på kirketomta til Østre Porsgrunn kirke til politiet. I anmeldelse­n ber han politiet stanse arbeidet som pågår.

Svaret fra politiet kom nokså raskt: Politiet griper ikke inn, og dermed fortsetter arbeidet.

Det er en helt grunnlegge­nde og nødvendig rettighet å ha innvending­er mot vedtak som fattes. Også når det skal bygges en ny kirke. At anleggsarb­eidere på Kjerkehaug­en er blitt møtt med plakater og sørgebånd festet på anleggsgje­rdene når de kommer på jobb, er i så måte helt uproblemat­isk.

Det problemati­ske i slike saker oppstår imidlertid når motstander­e av lovlig fattede vedtak bedriver det som må kunne karakteris­eres som trenerende aktivitete­r. Vi skal ikke påstå at det har skjedd i dette tilfellet, men er nokså sikre på at den omfattende debatten og dens mange krumspring neppe har påskyndet prosessen og arbeidet med en ny kirke.

For det er nettopp det som er hele poenget: Det er 7,5 år siden kirken brant. Vi tror folk i Porsgrunn nå ser fram til å kunne bruke en kirke til det som er formålet med en kirke. Og det er neppe å skape en evigvarend­e debatt om hvordan den skal se ut.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway