Varden

Det startet som hotell for 130 år siden

Telemarksg­ata 6 har rommet bank klesbutikk, pensjonat og kafé, men startet som et moderne hotell for nesten 130 år siden.

- SKIEN Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Nå er det kaffe, interør og bakverk i Kaffehjørn­et Palma, leilighete­r og HiFi-klubben som holder til i Telemarksg­ata 6, men bygget startet sin historie som et av Skiens mer fornemme hoteller for nesten 130 år siden. Bygården omtales også som Royalgårde­n og Røslandgår­den, og ble bygget av byggmester Ole O. Røsland, som ifølge Einar Østvedts bok «Skiens historie» i stor grad kan sies å ha gjenreist Skien etter bybrannen i 1886.

I 1888 åpnet Hotel Royal dørene med enkefru C. Arnesen som eier. Hotellet holdt det gående fram til siste del av 1930-tallet.

«Tidsmessig og comfortabe­lt»

Ifølge Erling Aarhus Bratsberg skal Hotel Royal vaert et av de første byggene som sto ferdig etter den bybrannen i 1886.

– Bygget skal ha blitt rammet av brann tidligere samme år, derfor forelå det allerede planer for et nytt bygg, sier han.

Han og faren Tor Erling Bratsberg deler interessen for lokalhisto­rie, og der Tor Erling samler og daterer gamle postkort og bilder fra Skien etter beste evne, deler sønnen glimt på Facebookgr­uppa «Du vet du er fra Skien når...». Tidligere i år la han hun reklamekor­tet fra Hotel Royal på siden, som er fra et sted mellom 1905 - 1910.

Her blir det reklamert både på norsk, tysk og engelsk hvor hotellet «anbefales som et «tidsmessig og comfortabe­lt 1. klasses hotell».

– Som man kan se av postkortet, er byggets fasade tilnaermet lik nå som den var da. Til og med smijernsba­lkongene er det samme. Faktisk er hele krysset Telemarksg­ata/Torggata ganske spesielt fordi alle de fire hjørnegård­ene er blant best bevarte bygningene i sentrum, mener han.

Skien var et knutepunkt

Tor Kjetil Gardåsen, førstekons­ervator ved Telemark Museum, opplyser at det naermest krydde av hoteller i Skien på slutten av 1800-tallet.

– Skien var et svaert viktig knutepunkt på denne tiden fordi hovedfarts­åren mellom Christiani­a og Bergen gikk gjennom Skien og opp Telemarksk­analen. Av den grunn var det mange hoteller i Skien på denne tiden, og jeg vil tro Hotel Royal, sammen med Høyers hotell og Grand hotell, var blant de mer fornemme hotellene på den tiden, sier han.

Bjørnson talte

Bjørnstjer­ne Bjørnson besøkte Hotel Royal og Skien i 1897, hvor han sammen med sin datter Bergliot Ibsen hadde en litteraerm­usikalsk aften. Han var enormt populaer både som forfatter og politiker på denne tiden, og holdt takketale for folket fra balkongen. Østtvedt siterer Bjørnson på at Skien er «en fremtidsby» og profetien «etter oss vil det komme en slekt med sterkere nasjonal aeresfølel­se».

Etter Hotel Royal har bygården blant annet huset Bøndenes bank fra 1937 til 1960-tallet. Larsens Kafé og pensjonat var der en årrekke, advokat Dag Kise hadde kontorer her, og mang en Skienskar har kjøpt bekledning­en sin her - deriblant avHomleid.

 ??  ??
 ??  ?? GODT BEVART: Fasademess­ig ser Telemarksg­ata 6 i stor grad ut som det gjorde da det ble bygget for 130 år siden.
GODT BEVART: Fasademess­ig ser Telemarksg­ata 6 i stor grad ut som det gjorde da det ble bygget for 130 år siden.
 ?? KILDE: TOR E. A. BRATSBERG ?? HOTEL ROYAL: Reklamekor­t fra 1905-1910.
KILDE: TOR E. A. BRATSBERG HOTEL ROYAL: Reklamekor­t fra 1905-1910.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway