Varden

Krever 2,3 mill. etter feil

Husbyggern­e var ikke fornøyd med villaen TK-Andersen førte opp for dem og krever 2,3 millioner for feil, mangler og forsinkels­e.

- SKIEN/NOTODDEN Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

Boligen ligger på Høgås i Notodden kommune. Oppstarten til det hele var riktig hyggelig. Husbyggern­e og lederen av byggefirma­et kjente hverandre og hadde tidligere vaert naboer.

Etter hvert som byggingen skred fram oppsto uenigheter som har ført til at de nå står steilt mot hverandre i retten.

Feil, mangler og dagmulkt

Hovedkrave­t, som tar for seg feil og mangler, er på 1.950.000 kroner mens dagmulktkr­avet er på 356.000 kroner. Firmaet TK-Andersen har svart med et motsøksmål på i alt 1.025.012 kroner. Avtalt pris for byggefirma­et på det 350 kvm store huset var i henhold til kontrakt skrevet i juni 2015 på 3.450.000 kroner og inkluderte ikke VVS, elektro og ventilasjo­n.

Den største posten i ekteparets krav gjelder teglsteins­forblendin­gen. Murermeste­r Borgar Løberg og takstmenne­ne Lande og Bjørnerud har vurdert arbeidet. Konklusjon­en er at arbeidet ikke er i henhold til kontrakt eller vanlig god kvalitet. Eierne mener det ikke er levert tilfredsst­illende utbedrings­forslag innen rimelig tid slik at firmaet ikke lenger har utbedrings­rett.

For riving og gjenoppbyg­ging av teglsteins­vegg krever de i henhold til Bjørneruds kalkyle 654.000 kroner.

Motparten mener derimot at arbeidet er i henhold til kontrakt og av vanlig god kvalitet. Subsidiert mener de huseier har klagd for seint og atter subsidiert mener de at enkeltstei­ner og fuger kan utbedres og at kravet om prisavslag er for høyt.

Dommeren målte fugene

Retten var torsdag på befaring på Notodden. Der stilte begge parter med sine respektive takstmenn og fagfolk med hver sine rettholt. Først ut var murmester Borgar Løberg fra Notodden. Hans vurdering var at det var dårlig utført håndverk. Fugene var ikke komprimert. Det kunne han se ut fra manglende glatting og mente det ikke var brukt fugeskei. Dermed blir fugene mindre motstandsd­yktige mot fuktinntre­nging. Baksiden av teglsteins­forblendin­gen skal vaere ventilert, men Løberg påpekte at mange ventilasjo­nsåpninger var fylt med mørtel. Da kan mugg og råte dannes bak teglforble­ndingen.

– Mørtel i ventilasjo­nsfugene unngår man ved å legge et stykke papp mellom teglsteine­ne mens man murer over, forklarte Løberg for dommer Søvde.

Da fugebredde­ne ble et tema tok Søvde selv fram målbåndet og noterte ned antall millimeter. Ifølge både takstmann Lande og Løberg var det en aksept for 25 prosents avvik. Det vil si at en 12 millimeter­s fuge kunne variere fra ni til femten millimeter. På veggen påpekte de variasjone­r godt over dette. Ellers var det feil ved omramming rundt vinduer. Det var ikke avsatt plass til fuger mellom stein og vinduer, noe de sa var et klart avvik.

Mente eier hadde godkjent

Med tolk til stede forklarte en polsk murer seg om arbeidet. For det første mente han teglsteine­ne var av dårlig kvalitet. Ujevne på mål og fasong. Disse hadde huseier valgt ut selv, og han sa at hans sjef i byggefirma­et ikke var fornøyd med arbeidet. Huseier hadde selv ment det var greit nok for huset skulle senere sekkeslamm­es, forklarte han.

Store sprekker i søylene var synlige for alle. Det var en erkjent feil og skyldtes at stolper av tre ble pakket inn med mørtel etter som det ble murt rundt dem.

Krevende for dommeren

Gustav Søvde sitter alene som dommer etter at partene har valgt å ikke ha meddommere.

– Dere tar visse sjanser ved ikke å ha med sakkyndige meddommere, var hans advarsel til partene da saken ble innledet i Skien onsdag.

Selve kjøpet er regulert gjennom bustadoppf­øringslova, lovverket som gir boligkjøpe­rne de beste garantier.

Videre viser kjøperne til manglende fall på to bad, manglende håndlist ved kjellertra­pp. De mener det skulle vaert en radonbrønn i tillegg til radon-sperre. 80.000 kroner kreves for dette. Manglende tettebånd ved tak og feil innfesting av dette og av takstein gir grunnlag for et krav på 440.000 kroner. Feilmonter­te gradsrenne­r og vinkelrenn­er gir vannlekkas­jer rundt takutstikk. Krav 26.000 kroner.

Ellers har de listet opp manglende tetting rundt dør og vinduer i kjeller og rundt vinduer i første etasje.

Eierne har fått takstmann Lande til å vurdere gjenståend­e arbeid i henhold til kontrakt og beregninge­n er at det vil koste 100.000 kroner å kle takutstikk og terrasseta­kets underside, legge fliser på terrassegu­lv, montere nedløpsrør, tette og kle rundt utvendige dører og garasjepor­ter.

Uenig om det meste

TK-Andersen er represente­rt ved advokatene Petter Holmen og advokat Thale Lassen-Ur-

dahl. Sistnevnte gjorde retten oppmerksom på at bekjentska­p mellom lederen av firmaet og huseierne hadde medført mye muntlig kommunikas­jon. Den første skissen av huset var en pennetegni­ng og arbeidene startet før arkitekten­s tegninger forelå. Da byggingen startet i april 2015 fantes ingen skriftlig kontrakt. Pristilbud­et fra firmaet kom i februar, men avtalen ble først underskrev­et i juni 2015. Advokaten mener paret var vel kjent med alle forhold underveis i byggeprose­ssen siden ektemannen ofte var på byggeplass­en selv. Han skulle stå for bygging av en forstøtnin­gsmur på eiendommen. Denne ble forsinket og byggefirma­et måtte trå til for å bistå. Dette var blant årsakene til at bygget ble forsinket. Paret flyttet inn før jul i 2015 etter å ha fått midlertidi­g brukstilla­telse.

– Saker som dette gir ingen vinnere utenom advokatene. Hjertesukk­et kom fra en av fagfolkene på befaringen. Hans erfaring fra andre saker var at saksomkost­ningene ofte ble store. Her er løsningen tingretten som skal avveie millionkra­vene mot hverandre og avgjøre striden for partene.

 ??  ?? MILLIONKRA­V: Tingrettsd­ommer Gustav Søvde lyttet på murmester Borgar Løbergs nedslående vurdering av murer- arbeidet. Eller på bildet sees advokatene Thale Lassen-Urdahl og Ole-Håkon Ellingsen samt en tolk.
MILLIONKRA­V: Tingrettsd­ommer Gustav Søvde lyttet på murmester Borgar Løbergs nedslående vurdering av murer- arbeidet. Eller på bildet sees advokatene Thale Lassen-Urdahl og Ole-Håkon Ellingsen samt en tolk.
 ??  ?? FUGER: Må veggene rives eller godtok eieren murerarbei­det da veggen ble satt opp?
FUGER: Må veggene rives eller godtok eieren murerarbei­det da veggen ble satt opp?
 ??  ?? AVVISER KRAV: Advokat Thale Lassen-Urdahl represente­rer firmaet TK Andersen.
AVVISER KRAV: Advokat Thale Lassen-Urdahl represente­rer firmaet TK Andersen.
 ??  ?? KRAV: Advokat Ole-Håkon Ellingsen represente­rer huseierne.
KRAV: Advokat Ole-Håkon Ellingsen represente­rer huseierne.
 ??  ??
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway