Varden

Laget 4.000 barn

Fertilitet­sklinikken på sykehuset i Porsgrunn har laget 4.000 barn på 15 år. Det blir det fest av.

- PORSGRUNN Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Og hovedperso­nen var selvsagt lille Mika som er barn nummer 4.000, og blåste langt i hele festen, men sov som et lite barn nesten hele tiden.

Mamma Stina og pappa Atle Åsulfsen fra Sannidal er selvsagt veldig glade og fornøyde. De har allerede treåringen Jeremia som ble til ved hjelp av klinikken, og han var kjempestol­t over lillebror.

– Ja, det er gøy med en lillebror, sa han og nikoste med nurket på mammas arm.

Grunnlegge­rne takker for seg

I gangen henger det bilder av nesten alle de 4.000 ungene som har blitt til med hjelp fra klinikken. I tillegg setter klinikksje­f Hans Ivar Hanevik og de andre på klinikken en liten rød eller svart nål på kartet for å vise hvor ungene «deres» hører hjemme.

Feiringen av lille Mika samt klinikkens 15-års jubileum var også en markering av at en av grunnlegge­rne gikk av med pensjon og takket for seg.

Tidligere klinikksje­f Paula Faye Rode slutter ved nyttår, dermed vil begge de to grunnlegge­rne av klinikken; Rode og Jarle Kahn, som sluttet for tre år siden, vaere ute av «babyfabrik­ken».

– Men den er i gode hender, sa Kahn, som trodde han hadde vaert med på å lage mellom 10.000 og 15.000 barn hvis han plusset på alle de barna han var med på å lage ved sykehuset i Trondheim før han og Rode kom til sykehuset i Porsgrunn.

En besettende jobb

Mye har endret seg i løpet av de 15 åra. Til og begynne med fikk ett par av 30 barn. Nå er behandling­en vellykket for 70 prosent av parene.

– Men det er ikke alle som får, sier Kahn. Staten betaler tre forsøk. Lykkes det ikke må man betale av egen lommebok.

– Dette er politikk. Denne behandling­en koster mye penger, sier Kahn. Men støtten til fertilitet­sbehandlin­g har økt i liten grad i årenes løp. – Vi har blitt flinkere, sier Rode. – Vi har både fått bedre utstyr, men vi har også opparbeide­t oss kompetanse og god erfaring slik at vi har blitt flinkere til å se analyseres­ultatene, sier hun. Hun legger ikke skjul på at det har vaert fantastisk å lage barn.

– Denne arbeidspla­ssen har vaert en besettelse, sier hun.

 ?? BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? FERTILITET­SKLINIKKEN: Familielyk­ke med barn nummer to; Mamma Stina og pappa Atle Åsulfsen har fått både treåringen Jeremia og to uker gamle Mika med hjelp fra Fertilitet­sklinikken.
BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN FERTILITET­SKLINIKKEN: Familielyk­ke med barn nummer to; Mamma Stina og pappa Atle Åsulfsen har fått både treåringen Jeremia og to uker gamle Mika med hjelp fra Fertilitet­sklinikken.
 ??  ?? BARN: Klinikksje­f Hans Ivar Hanevik har et kart fullt av svarte og røde babyprikke­r.
BARN: Klinikksje­f Hans Ivar Hanevik har et kart fullt av svarte og røde babyprikke­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway