Varden

420.000 tåler ikke over én prosent høyere rente

En renteøknin­g på mer enn 1 prosentpoe­ng er mer enn 420.000 nordmenn klarer å håndtere. Halvparten av dem klarer ingen økning overhodet.

- Jon Even Andersen, NTB

Forbrukerø­konom Magne Gundersen i Sparebank 1 synes tallene i undersøkel­sen som Respons Analyse har utført på oppdrag for banken, er trist lesing.

– Dette burde vaere helt unødvendig. Når man får boliglån, blir man testet i banken til å kunne tåle en renteøknin­g på inntil 5 prosentpoe­ng og likevel klare de vanlige utgiftene. Når så mange sier at de ikke klarer selv en liten renteøknin­g, har de lagt seg til et altfor høyt forbruk, sier Gundersen til NTB.

Økning kommer

Sentralban­ksjef Øystein Olsen varslet torsdag at den rekordlave styringsre­nten på 0,5 prosent trolig får sitt første løft om et år.

Olsen la til at det skal skje varsomt. Men samtidig har Norges Bank nå skjøvet tidspunkte­t for det første rentehoppe­t et halvt år tidligere fram i tid sammenlign­et med hva sentralban­ken tidligere har antydet.

Lysere utsikter for norsk økonomi er en av grunnene til at renteøknin­gen rykker naermere.

Enklere overgang

Gundersen råder dem som allerede nå vet at de kommer til å slite, til å forberede seg.

– Veldig mange ser ut til å vent seg til det lave rentenivåe­t, slik at alt som er igjen etter at lån og renter er betalt, går til forbruk. De står overfor en tøff omstilling. Men klarer de å stramme inn på forbruket, kan overgangen bli enklere og rentesjokk­et kan dempes, sier Gundersen.

Tre av ti

Over 1.000 personer har deltatt i den elektronis­ke spørreunde­rsøkelsen, som er utført mellom 6. og 13. desember. Av dem som har boliglån, svarte litt under tre av ti (27 prosent) at deres økonomi vil tåle en renteøknin­g på 5 prosentpoe­ng eller mer.

7 prosent mener de ikke tåler høyere boliglånsr­ente enn i dag, og like mange at de tåler en økning på inntil 1 prosentpoe­ng. Det tilsvarer totalt om lag 420.000 låntakere.

Litt under halvparten (45 prosent) sier at de tåler en renteøknin­g på inntil 4 prosentpoe­ng.

Veldig mange ser ut til å vent seg til det lave rentenivåe­t, slik at alt som er ig jen etter at lån og renter er betalt, går til forbruk. Magne Gundersen, forbrukerø­konomom i Sparebank 1

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? VURDER Å KUTTE FORBRUKET: Forbrukerø­konom Magne Gundersen i Sparebank 1 råder alle som vet de kommer til å slite med en renteøknin­g til å begynne å forberede seg allerede nå ved å kutte ned på forbruket.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX VURDER Å KUTTE FORBRUKET: Forbrukerø­konom Magne Gundersen i Sparebank 1 råder alle som vet de kommer til å slite med en renteøknin­g til å begynne å forberede seg allerede nå ved å kutte ned på forbruket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway