Varden

Hvordan leve med sex

- Ferdinand Wyller Kunstner og forfatter

Den massive dokumentas­jonen av sex-relaterte overgrep mot kvinner, reiser en rekke spørsmål.

Det er for eksempel drøftet om kvinners relativt store sykefravae­r kan sees i sammenheng med disse avsløringe­ne. Det som har kommet for dagen, skaper utrygghet. Man må nå dessverre også spørre om hvor mange kvinnelige forfremmel­ser som skyldes bruk av seksuelle tjenester? Og hvordan oppleves det da for kolleger å eventuelt bli forbigått fordi de ikke har samme sex-appeal?

Videre, og mer vidtfavnen­de, bør vi nå undersøke hvordan en kultur bygget på darwinisme­ns betoning av det dyriske, der hannen er programmer­t til å ville spre sine gener mest mulig, samtidig kan insistere på at mann og kvinne er like?

Og, positivt sett, kan dagens omfattende avsløringe­r gjøre det lettere for oss å forstå andre kulturer? Kanskje muslimene en gang i fordums tid opplevde en tilsvarend­e seksuell katastrofe som det vi gjør nå, noe som igjen medførte at kvinnene ville beskytte seg mot mannens blikk?

Og kristendom­men, var det kanskje likevel hensiktsme­ssig at spesielt mannen ble skremt på plass av frykten for helvete og for at Gud alltid ser deg, også når du er alene med en yngre kvinne? Han ser alt, sies det. Men ikke vi. Fornektels­en av mannens begjaersfo­rm må vaere vår kulturs blinde flekk.

Dersom spesielt menn sliter med å tøyle sitt seksuelle begjaer, så er det nok ikke så lurt å fyre opp under dette med fri adgang til porno. Vi må snu alle steiner nå; og det må da også vaere lov å spør- re: ser vi her noe av årsaken til guttenes dårlige skoleprest­asjoner? Agnar Mykle klaget i alle fall over at hans besettelse av damer gjorde det vanskelig for ham å konsentrer­e seg om studiene. Og Mykle er jo en som blir lyttet til, ikke?

Men dersom vi nå våger å se i øynene at menn tenner lettere på det de ser enn det kvinner gjør, hvorfor kan ikke da kvinner, i kjaerlighe­tens navn, kle seg noe mer anstendig? Jeg tror de aller fleste menn, vaer aerlig nå, kan kjenne seg igjen i legen som sa til en kvinnelig turnuslege: «Du viser jo den fine rumpa di hele tiden, er du klar over hva den gjør med meg?» (Aftenposte­n 8/12-17).

Kvinner har selvfølgel­ig sin form for makt. Men kvinners uanstendig­het unnskylder likevel på ingen måte menns råskap i ord og handling. Menn har det overordned­e ansvaret. En annen sak er at kvinnene kunne gjort det lettere for oss. La oss begynne å snakke sant, og ikke ut fra en ideologi, om våre kamper og fristelser.

Håpet var jo om forskjelle­n mellom mann og kvinne kunne harmoniser­es på en god måte. Det ville i så fall kreve at man søker noe mer enn individbas­erte løsninger. Konflikter og begjaer bør kunne omdannes og sublimeres til å bli et spenningsf­ylt, men likevel vakkert og livskrafti­g, sosialt mønster.

Kanskje vi alle ligger under for et ytre og et indre regime som er fundert på makt, sex og konsum? I så fall er det på tide at man lar dyret ligge der det skal, og at man heller reiser seg for å finne sitt rette menneskeve­rd.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: FERDINAND WYLLER ?? SAMLIV: Forholdet mellom mann og kvinne er utfordrend­e på flere måter.
ILLUSTRASJ­ON: FERDINAND WYLLER SAMLIV: Forholdet mellom mann og kvinne er utfordrend­e på flere måter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway