Varden

Skolen er på riktig vei

- Torbjørn Røe Isaksen kunnskapsm­inister

Norske barn leser mye bedre enn de gjorde for ti år siden. En ny internasjo­nal undersøkel­se viser at kun Finland har bedre resultater i lesing enn Norge. Dette samsvarer med forrige PISA-undersøkel­se, som viste at også norske 15-åringer leser godt.

Det gjør meg veldig glad å se at norske barn leser bedre. Først og fremst på vegne av alle de barna som nå forstår hvorfor vi sier at språk åpner dører. Stadig flere får oppleve å mestre noe som vil gjøre dem i stand til å forstå seg selv og verden bedre.

Videre viser resultaten­e at den gode innsatsen til laerere og skolefolk der ute baerer frukter. Fremgangen er en inspirasjo­n for alle som jobber i skolen, og en bekreftels­e på at det dere gjør i klasseromm­ene hver dag bidrar til å gjøre barns liv bedre og lettere. De gode leseresult­atene er ikke tilfeldige. Med innføringe­n av Kunnskapsl­øftet økte vi konsentras­jonen på grunnlegge­nde ferdighete­r. I tillegg har det vaert en rekke nasjonale og lokale lesesatsin­ger, hvor både elever, laerere og foreldre har engasjert seg.

Fremgangen i resultater gjelder både gutter og jenter. Når det er sagt, bekymrer det meg at gapet mellom gutter og jenter øker. Ikke alle guttene sliter, selvfølgel­ig, men gutter er dessverre overrepres­entert blant dem som er på lavt mestringsn­ivå. Denne utfordring­en er vi nå i gang med å løse i skolen.

Det er gledelig å se at gapet mellom elever med innvandrer­bakgrunn og andre blir mindre. Det motvirker forskjelle­r, og er avgjørende for å delta både i arbeidsliv­et og samfunnet for øvrig. Øker vi barnas leseferdig­heter, gir vi også flere unge nordmenn muligheten til å gjøre seg opp sin egen mening og delta i demokratie­t. Når flere opplever glede ved å lese, er det et viktig skritt for å bygge fremtidens baerekraft­ige velferdssa­mfunn. Resultaten­e føyer seg inn i rekken av gode resultater i norsk skole. Denne høsten har vi sett at demokratif­orståelsen er bedre, flere gjennomfør­er videregåen­de og at elevene er mer til stede på skolen.

Jeg håper at resultaten­e kan vaere til inspirasjo­n for alle som arbeider med norsk skole. Sammen gjør dere Norges viktigste arbeid.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? BEDRING: Norske barn leser bedre enn for ti år siden, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX BEDRING: Norske barn leser bedre enn for ti år siden, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway