Varden

Laer av de beste

Nå kan du får skrivetips av bestselgen­de forfattere som Helga Flatland og Jan Kjaerstad.

- PORSGRUNN Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Over nyttår starter en serie skrivekurs og forfatters­amtaler med de bestselgen­de og prisvinnen­de forfattern­e Helge Flatland, Audhild Solberg, Jan Kjaerstad og Trude Teige.

– Det er lav terskel. Om du har ambisjoner om å bli forfatter, er glad i å skrive eller bare vil høre på, er man velkommen, sier Even Kaalstad i Aschehough Akademi. Kursene vil finne sted på AElvespeil­et i Porsgrunn og på Thon Hotel Høyers i Skien.

Det er Aschehoug Akademi som står i spissen for satsingen, og har valgt seg Litteratur­garasjen i Porsgrunn som samarbeids­partner i Telemark.

– Stor skrivegled­e i Grenland

Even Kaalstad, som opprinneli­g er fra Brevik, leder Aschehoug Akademi som er forlagets nye satsing for laering og opplevelse­r. Skrivekurs­ene i Grenland er de første arrangemen­tene de har utenfor Oslo, og det er langt ifra bare lederens lokale tilknytnin­g som er grunnen.

– Vi ser at det er stor skrivegled­e i Grenland og Telemark. Aschehoug får inn over 1.000 manus i året, og i forhold til innbyggert­all er det spesielt mye som kommer fra Grenland, sier Kaalstad, og ser ikke bort ifra at det blir flere arrangemen­ter sammen med Litteratur­garasjen i framtida.

Astrid Borchgrevi­nk Lund og Per Erik Buchanan Andersen i Litteratur­garasjen er stolte over å bidra til skrivekurs med så anerkjente forfattere.

– Dette er stort. Vi føler det er en fjaer i hatten at Aschehoug vil ha oss med på laget, sier de.

Kaalstad er spent responsen

Tips og triks fra forfattern­e

De ulike forfattern­e vil stå for hvert sitt kurs med forskjelli­ge tema. Mens det er begrenset plass på kursene følger Litteratur­garasjen opp med «Litteraert nachspiel» etter – en forfatters­amtale som er åpent for både kursdeltak­ere og andre interesser­te.

Helga Flatland er første kursholder ut 22. januar på AElvespeil­et. Hun vil gi et «grunnkurs i skrivekuns­tens byggekloss­er» og tips om hvordan man lager gode scener, skaper troverdige karakterer og konstruere­r et plott. på skrivekurs­ene, men har registrert at folk har begynt å melde seg på før de i det hele tatt har rukket å markedsfør­e arrangemen­tene.

 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? STARTER SKRIVEKURS MED KJENTE FORFATTERE: Fra venstre: Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevi­nk Lund fra Litteratur­garasjen, Even Kaalstad, leder for Aschehoug Akademi, og Rune Evensen, konstituer­t leder for AE lvespeilet
FOTO: VENDY BERG HEGLE STARTER SKRIVEKURS MED KJENTE FORFATTERE: Fra venstre: Per Erik Buchanan Andersen og Astrid Borchgrevi­nk Lund fra Litteratur­garasjen, Even Kaalstad, leder for Aschehoug Akademi, og Rune Evensen, konstituer­t leder for AE lvespeilet
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? DELER TIPS: Over nyttår kan du laere triks om skriving av blant andre Helga Flatland.
FOTO: NTB SCANPIX DELER TIPS: Over nyttår kan du laere triks om skriving av blant andre Helga Flatland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway