Varden

Rockegener­alen

Friidretts­talentet Pål Berby byttet ut løpeskoa med vinyl og sorte klaer. Det har Porsgrunn fått mye igjen for.

-

Rødt-politiker Pål Berby sørger for at både musikkelsk­ere og ungdom har sitt eget sted i Porsgrunn. Hadde han ikke lagt løpeskoa på hylla kunne det sett annerledes ut.

Hvor gammel jeg er? Det er vel blitt 43 eller 44 år nå.

Pål Berby smiler under det blonde og rufsete håret. Klaerne er sorte som alltid og han sitter på en barkrakk inne på Sort & Blå Scene hos Rockeklubb­en i Porsgrunn (RiP). Konsertlok­alet er tomt og lukter svakt av gammel fest og moro.

Rødt-politikere­n har en finger med i store deler av kulturlive­t i Porsgrunn, som leder for Meierigård­en Ungdomskul­turhus og RiP. Det vet de aller fleste som bor i Porsgrunn. Men at Berby i sin tid var et av byens store friidretts­håp, det er det kanskje ikke like mange som er klar over.

Uraedd

– Jeg likte best de distansene som var veldig korte og veldig raske, som 60 meter og 100 meter, smiler Berby, som gikk idrettslin­ja på Porsgrunn videregåen­de skole.

Første gangen han konkurrert­e i stille lengde overrasket han alle og satte ny kretsrekor­d.

– Jeg var veldig aktiv med friidrette­n fram til jeg var 16–17 år. Uraedd var en av Norges største og beste innen friidrett, men så ble noen av de eldste utøverne tatt i doping samtidig som at mange av de yngre flytta ut av Grenland. Miljøet ramla sammen. Den siste sommeren jeg var aktiv hadde jeg ikke trener og var som regel alene på banen, forteller Berby.

Kanskje ville Porsgrunns kulturliv sett ganske annerledes ut hvis ikke etablerte friidretts­utøvere fra Uraedd hadde avlagt positive dopingprøv­er mot slutten av 1980-tallet og begynnelse­n av 1990-tallet. Den siste sesongen Berby trente friidrett aktivt var det snakk om at han skulle bli tatt ut på juniorland­slaget, men det strandet da han la opp. Han fortsatte på idrettslin­ja ut videregåen­de og begynte med nanbudo i stedet.

Spranget fra idrettsmil­jøet til rockemiljø­et er langt, i hvert fall sett utenfra, men for Berby ble det en naturlig overgang.

Stort rockemiljø

– Det var ikke en enkeltepis­ode som fikk meg til å oppdage rockemiljø­et. Jeg har alltid likt musikk og oppsøkt konserter. Rockemiljø­et i Porsgrunn har alltid vaert stort, sier han.

I år er det 20 år siden Berby var med på å arrangere sin første konsert i regi av RiP, som i lengre tid hadde forsøkt å rekruttere ham. Til slutt sa Berby ja.

– Vi ble enige om at det ble med den ene konserten hvis vi gikk i minus. Gikk vi i pluss, så skulle vi fortsette, forteller han.

Resultatet ble 146 kroner i pluss, og siden er det blitt utallige konserter for arrangøren som er en av Norges aller beste. I år var de en av finalisten­e til Årets helårsarra­ngør 2016 sammen med blant andre Rockefelle­r og Parkteater­et i Oslo. I fjor høst fylte RiP det trange kjellerlok­alet til randen da det svenske punkbandet Bob Hund gjestet Porsgrunn.

Nylig ble billettene til den første konserten på Rip i 2018 revet bort på to minutter. Bandet Kvelertak turnerer sammen med Metallica fra september i år til mai neste år. Som et av få konsertste­der i Norge får RiP og Porsgrunn besøk av Kvelertak i januar.

Band på overnattin­g

– Hvordan i alle dager klarer en gjeng som jobber på frivilligh­et i en relativt liten by å få til alt dette?

– Vi har en filosofi om at vi skal gjøre det attraktivt for banda å spille hos oss. Er de fornøyde med oss, så gjør de en bra konsert. Gjør de en bra konsert, så blir publikum fornøyd. Er publikum fornøyde, så er det bra for arrangøren. Du må også få med at jeg ikke driver RiP alene. Uten alle de fantastisk­e folka som er med så ville dette aldri ha gått, sier Berby.

Og han går langt for å sørge for at artistene får et svaert hyggelig opphold i Porsgrunn. I starten gjorde han alt fra å henge opp plakater, stå i baren og lage mat til musikerne. Naermere 350 band har sannsynlig­vis overnattet hjemme hos Berby i løpet av de siste to tiårene.

Da har det ikke stått på servicen. Rockere og punkere har kommet til nyoppredde senger, hjemmelage­t middag og frokost når de står opp.

– Før var det mange konsertarr­angører som plasserte en pizza foran bandet backstage og forklarte dem veien til hotellet hvor de skulle bo. Det er nok blitt bedre de siste åra, men vi er opptatt av å ta veldig godt vare på folk som kommer hit for å spille. Da er det større sjanse for at de vil komme tilbake når de er blitt store, sier Berby.

Han er kjent for sin sterke rettferdig­hetssans, noe som var med med på å trekke ham inn i lokalpolit­ikken for seks år siden. Da ble han valgt inn som representa­nt i Porsgrunn kommunesty­re for partiet Rødt. For to år siden ble han gjenvalgt.

Politikk

– Jeg har aldri vaert i tvil om hvilken side av politikken jeg tilhører og er blitt spurt om å stille til valg tidligere, men det var først for seks år siden at jeg hadde tid. Jeg er ikke kommunist, men Rødt er mitt parti fordi jeg mener man skal dele på godene, sier han.

Berby hadde fulgt med i politikken i hjembyen i mange år før han ble valgt inn.

– Jeg syntes det var for mange som jugde for mye. Noen ville ha gjennom sin sak uten å legge alle fakta på bordet, sier han.

En av sakene som bekymrer Berby er antall barn og unge som lever under fattigdoms­grensen i Porsgrunn.

– 700 ungdom i Porsgrunn lever under det EU har definert som fattigdoms­grensen. Det er en massiv økning, sier han. Fortsetter på de neste sidene

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? MR. ROCKEKLUBB­EN: I 20 år har Pål Berby arr angert konserter på Rockeklubb­en i Porsgrunn, som er et av Norges beste konsertste­der.
MR. ROCKEKLUBB­EN: I 20 år har Pål Berby arr angert konserter på Rockeklubb­en i Porsgrunn, som er et av Norges beste konsertste­der.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway