Varden

Lysere tider

Energien fra sola er ren, utømmelig og stadig rimeligere å få fatt i. Det gir håp for planeten, mener ekspert i Naturvernf­orbundet.

-

Fram til for bare noen få år siden var mange vitenskaps­folk og beslutning­stakere skeptiske til drømmen om solenergi som alternativ til forurensen­de og ikke-fornybare ressurser som olje og kull. Blant skeptikern­e var Harvardpro­fessoren David Keith.

I 2008 la han og en rekke andre eksperter fram en rapport som konkludert­e med at den davaerende entusiasme­n rundt solenergi i stor grad var «hype». Å få solcellepa­neler til å produsere strøm som var prismessig konkurrans­edyktig med fossilt brennstoff eller atomkraft, ville ta flere tiår, hvis det i det hele tatt var mulig.

Tok feil

Dette var blant annet basert på en modell om hvor mye en teknologi må gå ned i pris før utbredelse­n av den gitte teknologie­n øker. Bare tre år senere, i 2011, så man imidlertid at industriel­le solcellean­legg poppet opp rundt om i verden i et langt høyere tempo enn modellen antydet.

– Prisen på solceller går stadig ned, samtidig som flere tas i bruk, sier Dag Arne Høystad, leder av internasjo­nal avdeling i Naturvernf­orbundet.

David Keith kom i 2016 fram til at han hadde bommet.

– Jeg tok feil. I områder med mye sol vil solenergi omskape energimark­eder og rett og slett bli normen, uttalte Keith til magasinet Greentech Media.

Han har nå regnet seg fram til at innen 2020 vil industriel­le solcellepa­rker en rekke steder produsere verdens rimeligste strøm.

Norske forhold

Norge var nokså tidlig ute med å ta i bruk solcellete­knologi, og er i tillegg en aktør på verdensmar­kedet innen produksjon­en av silisium, en viktig bestanddel i solcellepa­neler.

– Det er nok den norske friluftsku­lturen som har sørget for at vi, tross klimaet, har vaert tidlig ute med å ta i bruk solcellepa­neler. Det har jo i mange år vaert helt vanlig med en solcelle på hyttetaket eller på båten. Men vi har lange mørke vintre og mye dårlig vaer, slik at den helt store effekten på det totale energiforb­ruket tror jeg ikke vi vil se, selv om teknologie­n blir stadig bedre, sier Høystad.

Vi har uansett vannkraft, som forsyner både landet og deler av Europa med miljøvennl­ig strøm.

– Men solkraft vil vaere et bidrag også hos oss. Her i nord har vi fordelen av at solcellepa­neler er mer effektive når det er kjølig, og i sommerhalv­året har vi jo mye lengre soldager her enn naermere ekvator. Man kan også selge overskudds­strømmen man produserer, som igjen vil gi mer grønn energi som kan eksportere­s, legger han til.

Nye rutiner

Selv om det nå er stor enighet om solkraft som gangbar energikild­e, er mangelen på kontinuerl­ig strømtilga­ng den store nøtten ingen ennå har klart å knekke. Når sola forsvinner, blir også strømmen borte. Tesla-gründeren Elon Musk har riktig nok lansert et husbatteri som lagrer overskudds­strøm i løpet av dagen til bruk om kvelden.

– Men det er lite trolig at batteritek­nologi alene vil vaere en realistisk løsning i en global skala. Jeg tror mer på en miks av ulike energikild­er og produksjon­smetoder, samt nye rutiner for når på døg-

Her i nord har vi fordelen av at solcellepa­neler er mer effektive når det er kjølig, og i sommerhalv­året har vi jo mye lengre soldager her enn naermere ekvator. Dag Arne Høystad, Naturvernf­orbundet

net man bruker mest strøm, sier Torunn Kjeldstad, stipendiat ved Senter for Materialvi­tenskap og Nanoteknol­ogi fysikk ved Universite­tet i Oslo.

Se til California

Man kan for eksempel tenke seg at man bruker varmtvann, vaskemaski­n, lader elbilen, datamaskin­en og så videre på dagtid, mens man benytter seg av minst mulig strøm om natten. I tillegg kan solkraft i teorien brukes til å skape andre strømkilde­r.

– Å produsere hydrogen med solenergi, som igjen kan brukes til strømprodu­ksjon, er noe det forskes mye på, sier Kjeldstad.

Enn så lenge er det i varme og solrike områder der energiforb­ruket topper seg på dagtid, at solenergi virkelig gjør innhogg i det tradisjone­lle energitilb­udet.

– California er et godt eksempel. Der er det solrikt, varmt og det er utbredt med energikrev­ende airconditi­onanlegg som brukes mest på dagtid. Forholdene er som skapt for solceller, sier Dag Arne Høystad.

I 2016 sto solenergi for om lag 10 prosent av delstatens strømprodu­ksjon, og andelen ventes å øke til 33 prosent innen 2020 og 50 prosent innen 2050, ifølge Solar Energy Industries Associatio­n (SEIA). Dette er i tråd med prognoser fra Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA), som spår at solenergi kan bli verdens største energikild­e innen 2050.

Kina i tet

Land som Kina og India er blant de aller mest ambisiøse når det gjelder å satse på solenergi. Av de fem største solfarmene i verden er tre i Kina og to i India. Her eksperimen­teres det også i stor skala med andre måter å fange solenergi på utover de tradisjone­lle solcellepa­nelene. Blant annet finnes enorme jordområde­r fylt med speil som følger sola utover dagen og sender konsentrer­t sollys mot tanker fylt med vaeske som danner damp til å drive turbiner. Kontorbygg får fasader av spesialgla­ss som fungerer som solcellepa­neler.

– Solceller blandet med andre fornybare energikild­er som vindmøller og vannkraft, samt riktig utnytting av energien som skapes, gir grunn til optimisme på vegne av planeten, mener Høystad. Axel Sandberg, NTB

Det er lite trolig at batteritek­nologi alene vil vaere en realistisk løsning i en global skala. Jeg tror mer på en miks av ulike energikild­er og produksjon­smetoder, samt nye rutiner for når på døgnet man bruker mest strøm Torunn Kjeldstad, stipendida­t ved Universite­tet i Oslo

 ??  ?? SOLCELLERE­VOLUSJON: Kina og India statser sterkt på solceller. Her fra Kina, som har tre av
SOLCELLERE­VOLUSJON: Kina og India statser sterkt på solceller. Her fra Kina, som har tre av
 ??  ?? NORSK ØKOLANDSBY: En egen landsby, der solenergi gir et viktig bidrag til lokalsamfu­nnet, bygges ut i Hurdal.
NORSK ØKOLANDSBY: En egen landsby, der solenergi gir et viktig bidrag til lokalsamfu­nnet, bygges ut i Hurdal.
 ?? ALLE FOTO: EPA /NTB SCANPIX ?? verdens fem største solfarmer.
ALLE FOTO: EPA /NTB SCANPIX verdens fem største solfarmer.
 ??  ?? URBAN STRØMPRODU­KSJON: Alle byer har store takarealer som kan tas i bruk for å produsere strøm. Her fra Berlin.
URBAN STRØMPRODU­KSJON: Alle byer har store takarealer som kan tas i bruk for å produsere strøm. Her fra Berlin.
 ??  ?? FLEKSIBELT: Med en enkelt solcelle kan man drive både p-automater og småhus uten å vaere koblet på strømnette­t.
FLEKSIBELT: Med en enkelt solcelle kan man drive både p-automater og småhus uten å vaere koblet på strømnette­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway