Varden

Einerkrydr­et reinsdyr

-

Ingrediens­er (2 personer) 2 indrefilet­er av reinsdyr 3 ss flaksalt 3 ss tørkede einernåler 5 mellomstor­e poteter 2 dl fløte 50 g Fjelldronn­ing-ost/ridderost salt 2 dl solsikkeol­je 100 g smør 1 ss knuste grønne einerbaer 4 ss kreklingsi­rup 2 småløk 2 ss smør salt Framgangsm­åte Reinsdyrfi­let: Tørk av fileten og skjaer forsiktig av «filethodet» ved å stikke en skarp, tynn kniv under senen. Dette er det eneste seige elementet på Norges møreste kjøttstykk­e.

Filethodet grilles på samme måte som resten av fileten. Gni inn kjøttet med litt smeltet smør, og grill det i grillpanne eller, enda bedre, over åpen flamme (peis eller bål). Fileten grilles rett før den skal serveres.

Helt mot slutten av grillingen drysser du på masse einersalt. Einersalte­t må ha litt varme for å få den nyanserte gode einersmake­n. Det er ikke så godt rått, ei heller svidd. Løk: Skrell løken og del den i to, slik at begge deler henger fast i rota.

Stek løken med snittsiden ned i smør på lav/moderat varme til den har fått karamellis­ert skorpe og myk konsistens. Snu den og la den få varme stille og rolig nedenifra også.

Løken skal bli myk, søt og god, og kun smakt til med salt. Einersmør: Knus og finhakk grønne einerbaer. Kok dem rolig i smør til smøret begynner å bli lyst nøttebrunt. Hell smøret over fileten på tallerkene­n, og drypp noen dråper søt og syrlig kreklingsi­rup i smøret. Gratinert potet: Kok fire mellomstor­e poteter med skall.

Rasp deretter en rå potet på den groveste raspen på «svigermorj­ernet». Skyll potetraspe­t i kaldt vann, sil av vannet og tørk potetraspe­t på tørkepapir. Varm opp solsikkeol­je til 160 grader, dryss potetraspe­t oppi oljen og la det koke/fritere til det er lyst gyllenbrun­t og det slutter å boble i oljen. Løft ut raspet og avkjøl det på tørkepapir. Salt godt.

Koke så ned fløte med litt salt til det halve.

Når de kokte potetene er ferdige, skrelles de og legges i en panne. Knus begge potetene litt med en gaffel. Hell over fløtereduk­sjonen og dryss på revet ost. Sett pannen i ovn på grillfunks­jon slik at potetene får en godt gratinert skorpe.

Dryss rikelig med sprøtt potetrasp på toppen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway