Varden

Statkraft skal lage biodrivsto­ff av norske tømmer

-

Statkraft setter i gang bygging av et anlegg til 500 millioner kroner som skal produsere biodrivsto­ff av norsk tømmer. – Fantastisk, sier Skogeierfo­rbundet.

Anlegget, som skal ligge på Tofte i Hurum i Buskerud, blir bygget av Statkraft i samarbeid med svenske Södra. Byggingen starter i februar, opplyser Statkraft.

Formålet med fabrikken er å teste teknologie­n for å produsere biodrivsto­ff av tømmer.

– Anlegget vil i utgangspun­ktet bruke råstoff fra skogsindus­trien, men alt biologisk nedbrytbar­t materiale kan i utgangspun­ktet benyttes, opplyser Statkraft.

Skogeierne fornøyde

Planene får administre­rende direktør Erik Lahnstein i Norges Skogeierfo­rbund til å juble.

– Dette er fantastisk­e nyheter for alle som er opptatt av klima, industriut­vikling og det å skape økt aktivitet i norske skoger, sier han.

Han sier at det pågår et internasjo­nalt kappløp om å bygge ut denne teknologie­n og at Norge med dette melder seg på for fullt.

– Når man bruker en halv milliard kroner på dette, er det uttrykk for at man har tro på et framtidig marked og at det er mulig å tjene penger på å gjøre dette i stor skala, sier han.

Statkraft mener markedspot­ensialet er stort, og opplyser at dersom det i framtiden bygges ti biodrivsto­ffanlegg i Norge og Sverige, vil disse kunne produsere opp mot 1,5 milliarder liter biodrivsto­ff i året.

- Mindreverd­ig råstoff

Erik Lahnstein i Skogeierfo­rbundet forklarer teknologie­n som nå skal bygges ut slik:

– Det man gjør er å benytte såkalt mindreverd­ig råstoff. Den mest verdifulle delen av tømmeret i skogen bruker vi til å lage planker som man bygger hus av. Men det er en del stokker som har dårligere kvalitet, og det blir mye sagflis når man skjaerer opp tømmeret til plank. Dette råstoffet kan vi bruke til å produsere biodrivsto­ff og alle andre produkter som i dag produseres av olje.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway