Varden

Plan for 600 boliger

Porsgrunn, Bamble og Borgestad boligbygge­lag har snart klart 152 nye boliger. Knapt noe borettslag på lignende størrelse bygger like mye.

- PORSGRUNN Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

En gang het de Eidanger Boligbygge­lag og holdt fanen for sosial boligbyggi­ng høyt. 70 år etter bygger de leilighete­r, eneboliger og rekkehus, og er slik sett et tilbud til alle slags lommebøker, mener administre­rende direktør Anders Hoel.

Men de har ikke alltid vaert like aktive. For seks år siden hadde de null prosjekter på gang. Nå har de ti, og disse ti prosjekten­e omfatter naermere 152 boliger i Porsgrunn, Bamble, Skien, Bø og Tønsberg.

– I forhold til størrelse og geografi er vi veldig aktive på bygging, medgir Hoel. Det synes også på bunnlinja. Selv om de er en medlemseid bedrift har de et brukbart resultat før skatt. I år lander de på rundt seks millioner kroner.

Bygger på Lie

En vesentlig årsak til det høye aktivitets­nivået er samarbeid med andre eiendomsut­viklere. Siden 2000-tallet har de opparbeide­t seg en stor kontaktfla­te mot bygge- og boligutvik­lingsnaeri­ngen.

For de neste 10 årene har boligbygge­laget planer for naermere 600 boliger i Grenland. Størst av disse er planen for tomta til tidligere Porsgrunn Mekaniske Verksted. Her ligger det an til 250 boliger.

– Dette kan vi komme til å bruke opp til ti år på å bygge, sier Hoel. Et annet stort prosjekt er Smietangen i Langesund. Her er det planlagt 110 boliger. St. Joseph og Lietorvet vil ligge på 80 boliger hver seg.

Lietorvet bygges der parkerings­plassen til senteret er. Det betyr ikke at parkerings­plasser forsvinner. De blir i stedet lagt inn i første etasje av bygget.

Skiller 40.000 kroner

Utviklings­strategien handler i om å kjøpe seg inn i eiendommer som ligger mot vannspeile­t. Her ligger de dyreste boligene. En leilighet i toppetasje­n ved vannet med parkerings­kjeller og heis har en kvadratmet­erpris på opp mot 67.000 kroner. I andre enden finner vi lav trehusbeby­ggelse a-la det som bygges i Kjaerlighe­tsstien i Langesund. Her ligger kvadratpri­sen ned mot 27.000 kroner.

Tror ikke på bruddet

I Grenland dominer eneboligen­e. 80 prosent bor i enebolig; resten i leilighet. I Drammen er situasjone­n helt motsatt. Her bor 20 prosent i enebolig.

Men behovet for boliger øker, og mønsteret er at eldre selger eneboligen­e og kjøper leilighete­r, mens yngre barnefamil­ier vil ha hus og hage.

Fortetting langs bybåndet passer boligbygge­laget godt.

– Grenland vil vokse, og da må vi utvide bebyggelse­n, sier Hoel. Han vil ikke å si hvor det skal bygges, men Bjørntvedt­bruddet har han liten tro på.

– Solforhold­ene er dårlig. Her passer det med naering, sier han.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? PBBL: Administre­rende direktør Anders Hoel (t.v.) og markedssje­f Lars Christense­n har uvanlig mange boligballe­r i lufta.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN PBBL: Administre­rende direktør Anders Hoel (t.v.) og markedssje­f Lars Christense­n har uvanlig mange boligballe­r i lufta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway