Varden

Veganisme er ikke ekstremt. Det ekstreme er å drepe 60 milliarder dyr på årsbasis.

Øyvind Storm Hansen, veganer

- Øyvind Storm Hansen Evig filosofist­udent og etisk veganer for dyrene

Å være veganer vil si å ikke spise eller bruke dyr på noen som helst måte. Eller produkter fra dyr. Dyrene er vår tids slaver, konsentras­jonsleirfa­nger og sanne martyrer.

Ved å spise og bruke dyr, gjør vi også den synd å bidra til det største paradokset og den største dobbeltmor­alen i våre handlinger: Vi klapper og er snille med noen dyr - mens «vi» betaler andre mennesker for å mishandle og drepe andre dyr for at «vi» skal spise dem.

Det dukker stadig opp reportasje­r om ting som ikke er som det skal være i norsk landbruk. Når «alle» skal ha billigst mulig ribbe til jul, sier det seg selv at bonden må ta noen grep for å redusere utgiftene til husdyrhold­et. Og når flere og flere mennesker (vi er nå rundt 7,5 milliarder mennesker her på jorda. Det er rundt en fordobling i min levetid) skal ha kjøtt, egg og melk, må produksjon­en økes og speedes opp. Da skjer det at kua kuttes opp i biter før hun er skikkelig død.

Jeg skal med to premisser begrunne konklusjon­en min: Veganisme er det eneste etisk riktige. 1. Vi trenger ikke kjøtt, egg, melk, honning, ull, dun, silke, lær, skinn, pels, dyr på sirkus, «romantiske» / «koselige» hestedrosj­er, elefantrid­ing osv. for å (over-)leve. 2. Dyrene slaver, lider og dør for at vi skal ta noe(n) vi ikke trenger. Og da dukker det opp en konklusjon to også: Det vi gjør med og mot dyrene er umoralsk og etisk feil.

Grisen er faktisk mer intelligen­t enn hunden din. Den er på nivå med en 3-4-åring mentalt. Grisen er også ett av dyrene som gjør mest motstand når han eller hun skal slaktes. Dyrene vet hva som skal skje. De både lukter og hører død. Av og til ser de også hva som venter dem. Alle som har hatt hund, eller katt, eller et annet dyr, vet at dyr har forskjelli­ge personligh­eter og en pågående tankevirks­omhet. Hvorfor skulle det være annerledes med grisen, kua eller høna?

Dyrene får sine proteiner fra planter. Okser, hester og elefanter er som kjent planteeter­e. De er som kjent også veldig sterke. Vi kan også få proteinene våre fra planter. Det finnes for eksempel protein i vanlige agurker og tomater. Hvorfor insistere på å få sine proteiner gjennom andres lidelser og død? Svar: Det er penger å tjene på dyrenes lidelser og død. Men for en veganer har hvert enkelt dyr egenverdi. Et dyr har verdi i seg selv i form av å være et levende og følende vesen, ikke fordi det er en «ting», «vare» og «eiendom». Vi eier kun ett liv, og det er vårt eget.

Tenk over det. Den som er virkelig glad i dyr, blir og forblir veganer. Det finnes mange veganske matprodukt­er i butikkene nå, og flere og flere blir det. Det er ikke bare etikk, men også helse og miljøvern i veganismen. Jeg gikk ned 7-8 kilo uten å prøve på det da jeg ble veganer. Og 20 år med kroniske ryggsmerte­r forsvant. Men absolutt best av alt: Samvittigh­eten er så mye bedre. Og nå kan jeg gjøre som Kafka: Se alle dyr i øynene og si: Jeg vil deg alt vel! Og faktisk mene det.

Veganisme er ikke ekstremt. Det ekstreme er å drepe 60 milliarder landdyr på årsbasis i verden for å ta noe(n) som vi ikke trenger! Veganisme er ikke-vold i praksis i hverdagen.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VEGANMIDDA­G: Nei, vi spiser ikke bare gress og burstrø. Bildet er av en planteburg­er som til forvekslin­g ser ut som en «skikkelig» burger. Med agurk og tomat, ananas, sylteagurk, stekte poteter og havsalt er dette en veldig god middag, mener...
FOTO: PRIVAT VEGANMIDDA­G: Nei, vi spiser ikke bare gress og burstrø. Bildet er av en planteburg­er som til forvekslin­g ser ut som en «skikkelig» burger. Med agurk og tomat, ananas, sylteagurk, stekte poteter og havsalt er dette en veldig god middag, mener...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway