Varden

33 år med juletresal­g

Han starte på Lietorvet for 33 år siden. Nå har Arnfinn Haave hatt fast plass på Torvet på Notodden i 28 år. Få kan juletrær som Lisleherad-boden.

- Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

▶ – Det er blitt en veldig hyggelig tradisjon. Før var det kamp om plassen og kundene på Torvet. De siste årene har jeg vært alene. Fortsatt er det veldig sosialt, og det er klart at det kjennes godt når kundene setter pris på at du er på plass år etter år. Tre av fire er nok faste kunder, forteller Haave (57) til Varden.

Hva er hemmelighe­ten?

Starten var juletresal­g for onkelen på Lietorvet i Skien. Nå er han på plass på Torget 8–10 dager før jul hvert år.

– Mange lurer på hva de har gjort galt når det er flere barnåler på gulvet enn på treet allere- de før nyttår. Hva er hemmelighe­ten med å få treet til å vare?

– Det mange meninger om det, men jeg tar treet rett inn i stua fra verandaen. Skal du få god levetid før nålene faller av, er det viktig å kutte 1–2 centimeter av stammen før du setter det i juletrefot­en – og du må ikke glemme å ha på vann med en gang. Et tre bruker fort en til to liter vann i døgnet de første dagene. Går det tomt for vann, mister treet raskt evnen til å suge opp vannet. Da er det ikke lenge før det begynner å drysse.

Flere og flere velger edelgran

– Hvor får du trærne fra?

– Jeg hogger gran og furu i egen skog før jul. Edelgran og fjelledelg­ran kjøper jeg inn fra ulike leverandør­er på Østlandet. Flere og flere velger seg edelgran til jul – neste halvparten. De holder jo best på nålene.

– Hvorfor planter du ikke edelgran selv?

– De er nok litt mer utsatt for frost og ikke minst rådyr på beite i skogene i Lisleherad.

Tidligere Tinfos-eier og bondekolle­ga, Ole Holta, kommer som en av dagens første kunder.

– Du fikk deg et fint tre, Holta. Det ble en edelgran?

– Ja, de drysser ikke så lett, og de er litt smalere en vanlig gran – og veldig fine. Nå er det bare å pynte det med en gang. Adventstid­en er den fineste tiden rundt jul. En fin tradisjon å pynte tidlig, sier pensjonist­en.

For Haave gjenstår de travleste dagene. Han er glad for at det ikke er meldt sprengkuld­e.

– Det kan være en kald moro med mange minusgrade­r, men du lærer deg triksene for å holde varmen etter mange år. Har ikke tenkt å gi meg med det første. Kanskje blir dette en tradisjon også når jeg blir pensjonist.

 ?? ALLE FOTO: KNUT HEGGENES ?? TRADISJON: Det er 28. året Arnfinn Haave er på plass på Torget for å selge juletrær og julenek. – Tre av fire er nok faste kunder, forteller Haave.
ALLE FOTO: KNUT HEGGENES TRADISJON: Det er 28. året Arnfinn Haave er på plass på Torget for å selge juletrær og julenek. – Tre av fire er nok faste kunder, forteller Haave.
 ??  ?? SALGSHJELP: Farmen-deltaker Karianne Amlie Wahlstrøm tar sin tørn for å hjelpe stefar Arnfinn Haave med årets juletresal­g.
SALGSHJELP: Farmen-deltaker Karianne Amlie Wahlstrøm tar sin tørn for å hjelpe stefar Arnfinn Haave med årets juletresal­g.
 ??  ?? EDELGRANA: Tidligere Tinfos-eiere Ole Holta har sikret seg årets edelgran til jul av bondekolle­ga Arnfinn Haave.
EDELGRANA: Tidligere Tinfos-eiere Ole Holta har sikret seg årets edelgran til jul av bondekolle­ga Arnfinn Haave.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway