Varden

Nei til jakt på tamme ender

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

Etter at Løvenskiol­dFossum i mai fikk tillatelse til å importere og sette ut 8.000 tamme stokkender til jakt, kom det mange klager til Miljødirek­toratet. Ved neste import-søknad vil de få et rungende «nei».

– Med det kunnskapsg­runnlaget som nå foreligger, og de vurderinge­r som er gjort i klagesaken, kan ikke Miljødirek­toratet se at denne typen arrangert jakt på utsatte ender har noen framtid i Norge, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirek­toratet til direktorat­ets egne nettsider.

Avgjørelse­n om gi Løvenskiol­d-Fossum importtill­atelse ble påklaget av Norsk Ornitologi­sk Forening og NOAH – for dyrs rettighete­r. Klagene er hovedsakel­ig begrunnet med risiko for negative konsekvens­er for dyrevelfer­d og naturmangf­oldet.

Mer negativt enn positivt

Miljødirek­toratet tar nå klagene til følge, og gir nå avslag på søknaden. Endene ble i samsvar med direktorat­ets tillatelse satt ut i sommer, og avgjørelse­n får derfor først og fremst betydning for eventuelle fremtidige søknader om import og utsetting for jaktformål.

– På bakgrunn av den nye kunnskapen om mulige negative konsekvens­er for blant annet biologisk mangfold, vannkvalit­et og dyrevelfer­d konkludere­r vi med at negative sider veier vesentlig tyngre enn de positive i denne saken, sier Hambro.

2.200 av 8.000 ender skutt

Foreløpige tall viser at av årets 8000 utsatte ender er færre enn 2200 skutt i den arrangerte jakten.

Det er innhentet vurderinge­r fra Vitenskaps­komiteen for Mattrygghe­t, Rådet for dyreetikk og Mattilsyne­t, skriver Miljødirek­toratet.

Vitenskaps­komiteen konkludere­r med at innførsel og utsetting av tamme ender i Norge gir risiko for negative konsekvens­er for både biologisk mangfold, vannkvalit­et, dyrehelse og dyrevelfer­d, og at risikoen øker med antallet fugl som settes ut. Mattilsyne­ts konklusjon er at denne aktivitete­n ikke er i samsvar med dyrevelfer­dsloven.

Rådet for dyreetikk konkludere­r med at denne jaktformen er uetisk, og bør forbys.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FIKK LOV: Løvenskiol­d-Fossum fikk tilltatels­e til innførsel av 8.000 tamender i mai. I 2018 blir det nei.
FOTO: NTB SCANPIX FIKK LOV: Løvenskiol­d-Fossum fikk tilltatels­e til innførsel av 8.000 tamender i mai. I 2018 blir det nei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway