Varden

Tar ferie fra jakta

Etter seks uker med statlig jakt av villrein i Nordfjella er 531 dyr felt.

-

Bakgrunnen for den storstilte jakten, er utbruddet av skrantesyk­e (CWD). Ved å ta ut hele stammen håper man å fjerne den dødelige dyresykdom­men fra norsk jord.

– Vi er svært fornøyd med framdrifte­n. Den er i overkant av hva vi hadde håpet og trodd på i denne perioden, med lite dagslys og krevende vær- og føreforhol­d, sier direktør Pål Prestrud i Statens naturoppsy­n (SNO).På det meste ble det felt 64 dyr på en dag.

Stammen halvert

Før årets ordinære jaktsesong var stammen på 2.200 dyr, og med 700 felte dyr i den ordinære jakten pluss over 500 fra den statlige jakten, er det nå om lag 1.000 villrein igjen i Nordfjella villreinom­råde. Området strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane og er så langt det eneste stedet i Europa hvor den smittsomme varianten av skrantesyk­e er påvist. Derfor håper man at jakten kan bidra til å fjerne sykdommen helt.

Alle dyrene som skytes blir testet for sykdommen, og så langt er det påvist tre sykdomstil­feller under den statlige jakten og fire tilfeller under den ordinære jakten. Totalt har ti dyr testet positivt de siste 2,5 årene.

Juleferie

Fra 18. desember tar det statlige jaktlaget fri til over nyttår.

– Det betyr også at villreinen får være i fred i to uker gjennom julen, opplyser Miljødirek­toratet. Snøscooter og helikopter blir brukt for å frakte jegerne i terrenget, og til å finne dyr og frakt av de døde skrottene. Selve fellingen skjer ved at mannskapet smyger seg inn på dyrene, uten bruk av motorisert­e kjøretøy.

Varer fram til mai

Ifølge tilsynets egne rapporter ser dyrene ut til å være i bra form.

– Flokkenes reaksjon på aktivitete­n varierer selvsagt mye, men jevnt over virker dyrene mindre sky enn vi hadde forventet. I mange situasjone­r flykter dyrene over korte avstander, før de roer seg og beiter videre etter en fellingssi­tuasjon, sier Prestrud. Til sammen jobber 30 personer med nedslaktin­gen av villreinen. De går i en skiftordni­ng hvor ti personer til enhver tid er ute på jakt.

Etter juleferien gjenopptas jakten og den skal etter planen vare fram til mai.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SKRANTESYK­E: Nordfjella villreinom­råde strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane. Før årets ordinære jakt var villreinst­ammen på 2.200 dyr, men etter planen skal den utryddes helt. Reinen skal felles pga skrantesju­ke.
FOTO: NTB SCANPIX SKRANTESYK­E: Nordfjella villreinom­råde strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane. Før årets ordinære jakt var villreinst­ammen på 2.200 dyr, men etter planen skal den utryddes helt. Reinen skal felles pga skrantesju­ke.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway