Varden

To nye planer om milliardut­bygginger på norsk sokkel

-

Tirsdag leverte VNG Norge planer for å bygge ut Fenja-feltet, mens Repsol leverte sin plan for gjenoppbyg­ging av Yme. Investerin­gene er på 18 milliarder kroner. Begge planene ble overlevert til olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp).

VNG Norge, som er operatør på Fenja, opplyser at de sammen med partnerne planlegger investerin­ger på 10,2 milliarder kroner i utbygginge­n. Planen er å starte produksjon­en i 2021. Beregninge­ne viser at feltet inneholder om lag 100 millioner fat oljeekvi- valenter, for det meste olje.

Repsol er operatør på Ymefeltet og opplyser at de planlegger investerin­ger på i overkant av 8 milliarder kroner.

– Det forventes at norske leverandør­er vil stå for 70 prosent av leveransen­e, opplyser selskapet.

Det har vært produksjon på feltet to ganger tidligere: først fra 1996 til 2001, da det stengte på grunn av sviktende lønnsomhet. Deretter åpnet feltet opp igjen i 2007, men med en skandalebe­fengt plattform med sprekker i bærekonstr­uksjonen. Plattforme­n ble skrotet i 2016.

Så langt i år har regjeringe­n mottatt ti planer om utbygginge­r på norsk sokkel med investerin­ger på til sammen 125 milliarder kroner. Ifølge beregninge­ne fra selskapene vil dette føre med seg 100.000 årsverk. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway