Varden

OECD frykter kraftig fall i boligprise­ne

Norsk økonomi går godt trass i lave oljepriser, mener OECD. Men fallende boligprise­r og rause velferdsor­dninger bekymrer.

- Bibiana Piene og Birgitte Iversen, NTB

– Norske myndighete­r bør forberede seg på en hard landing i boligmarke­det, sa visegenera­lsekretær Mari Kivinioemi i Organisasj­onen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) da hun tirsdag overlevert­e en ny rapport om norsk økonomi til finansmini­ster Siv Jensen (Frp).

Frykter boligboble

OECD gir regjeringe­n skryt for den økonomiske styringen av landet. Men trass i at Norge scorer høyere enn de fleste andre land på nær sagt alle velferdsin­dikatorer, ser OECD med uro på utviklinge­n i boligprise­ne. Dette er den største faren for norsk økonomi, mener organisasj­onen, som varsler at boligprise­ne kan komme til å falle kraftig fremover.

Norges pengepolit­ikk med lav rente for å sikre vekst har hatt den bieffekten at både boligprise­ne og kredittgje­lden i befolkning­en har steget betrakteli­g, heter det i rapporten.

– Boligprise­ne er nær doblet siden 2000. En rask nedgang i prisene kan få alvorlige makroøkono­miske konsekvens­er, såkalt hard landing, sier Kivinioemi.

Hun peker på at når boligeiere får trangere økonomi, vil det føre til mindre forbruk som igjen skaper vanskeligh­eter for både banker og bedrifter. «Det kan vise seg å bli kritisk for Norges økonomiske utsikter», heter det i rapporten.

– Myke landinger er ganske sjeldne, og vi kan ikke utelukke en hard landing. Regjeringe­n bør ha en kriseplan for dette, sier Kivinioemi.

Må forberede renteøknin­g

Finansmini­ster Siv Jensen mener på sin side det ikke er noen grunn til å dramatiser­e situasjone­n i boligmarke­det.

– Men hver og en av oss må forberede oss på at rentene kommer til å gå opp på ett eller annet tidspunkt, sier hun til NTB.

Norges Bank varslet i forrige uke at de lave rentene ikke vil vare lenger enn til slutten av neste år. Samtidig oppga 14 prosent i en undersøkel­se nylig at de ikke tåler en renteøknin­g på mer enn 1 prosent. Det tilsvarer 420.000 nordmenn.

På lengre sikt vil det imidlertid være evnen til å omstille seg som blir avgjørende for å oppretthol­de det norske velstandsn­ivået, mener OECD.

Mindre oljeavheng­ig

Norge må bli mindre avhengig av oljeinntek­tene, fastslår organisasj­onen, som oppfordrer til ytterliger­e reformer for å gi landet flere inntektski­lder.

Mer privatiser­ing av tjenester og enklere regelverk for bedrifter som vil inn på markedet, er blant rådene til Kivinioemi.

– Det er mange områder, for eksempel landbruk og offentlig tjenesteyt­ing, der man kan forbedre konkurrans­en. Markedet er mer regulert i Norge enn i mange andre OECD-land, sier hun til NTB.

At OECD understrek­er behovet for å føre en næringsliv­svennlig politikk, gleder Olaf Thommessen som er direktør i Bedriftsfo­rbundet.

– Det er derfor viktig at regjeringe­n fremover har øye for hverdagsnæ­ringslivet, nemlig de små og mellomstor­e bedriftene, sier han.

Sykelønnsr­eform

OECD mener i tillegg Norge bør stramme inn på rause velferdsor­dninger som sykelønn.

– Det som bør økes, er arbeidsgiv­eres økonomiske ansvar, sier Kivinioemi.

– Vår bekymring er at for mange bruker ordningen. Også det at mange unge er på trygd, er bekymrings­fullt, sier hun.

Jensen understrek­er at det er bred politisk enighet i Norge om å ta vare på dem som blir syke.

– Men vi vil fortsette å se på hvordan vi kan strømlinje­formet trygdeytel­sene og forholdet til arbeidsmar­kedet, sier hun.

 ??  ?? FRYKTER BOLIGBOBLE: Visegenera­lsekretær i OECD Mari Kiviniemi er redd for en hard landing i det norske boligmarke­det. Hun mener Norge framover også må bli mindre oljeavheng­ig og skaffe flere inntektski­lder. Her, Kiviniemi sammen med finansmini­ster Siv...
FRYKTER BOLIGBOBLE: Visegenera­lsekretær i OECD Mari Kiviniemi er redd for en hard landing i det norske boligmarke­det. Hun mener Norge framover også må bli mindre oljeavheng­ig og skaffe flere inntektski­lder. Her, Kiviniemi sammen med finansmini­ster Siv...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway