Varden

Problemsak­er i kø før nye forhandlin­ger

Trass i lange sonderinge­r i høst: Lite eller ingenting er endelig avklart før regjerings­partiene og Venstre setter seg til forhandlin­gsbordet rett over nyttår.

-

▶ – Om vi i det hele tatt kommer i havn, vet vi ikke. Det gjenstår å se. Det er mange store og vanskelige saker som står foran oss, sa statsminis­ter Erna Solberg (H) under sin halvårlige pressekonf­eranse i regjeringe­ns representa­sjonsanleg­g tirsdag.

Statsminis­teren er nøye med å dempe forventnin­gene, men fastholder at samarbeide­t ikke er dødt selv om forhandlin­gene skulle havarere.

– Da fortsetter vi samarbeide­t som i dag. Da må vi eventuelt vurdere om vi skal ha en avtale med Venstre, sier hun til NTB.

Lite avklart

Allerede i midten av oktober var sonderinge­ne på borgerlig side i gang. For halvannen uke siden sa Venstres landsstyre ja til regjerings­forhandlin­ger, men Solberg avviser at problemsak­ene er ryddet av veien.

– Vi er ikke enig om noe mer enn at vi har skissert hvor vi kan finne enighetspu­nkter. Vi har samtidig skissert områder hvor vi ikke kommer til å bli enige før vi har alle kort på bordet, sier hun.

Av sikkerhets­hensyn er det foreløpig hemmelig hvor forhandlin­gene vil foregå, men de starter trolig allerede 2. januar.

Grønt skifte og asyl

Statsminis­teren peker på klima og grønne avgifter samt flyktning- og asylpoliti­kk som spesielt utfordrend­e saker. Det gamle stridsspør­smålet om oljeaktivi­tet utenfor Lofoten ligger der fremdeles, samtidig som nye saker som rusreform og avkriminal­isering av narkotika er kommet til.

Også i skattepoli­tikken er det klare ulikheter.

– Høyres utgangspun­kt er at vi skal ha moderate skattelett­elser. Hvis avgifter går opp, skal skattene gå ned, slik at det i sum ikke økes, sier Solberg.

Hun viser til at Frp vil ha litt større lettelser enn Høyre, og at Venstre ønsker et nivå omtrent som i dag.

Omkamper

Selv saker de fire partiene på borgerlig side var enige om i forrige periode blir gjenstand for nye forhandlin­ger, erkjenner Solberg.

– Det er jo sånn at alt henger sammen med alt, og det er balansen som avgjør om man går inn i regjering og lager et trepartisa­marbeid, sier statsminis­teren.

Hun peker på at Høyre, Frp og Venstre deler oppfatning av hva som er utfordring­ene fremover, for eksempel å kvalifiser­e flere for arbeid og skape nye jobber.

– Vi er enige om hva som er hovedutfor­dringene for det norske samfunnet på de fleste områder, selv om vi kanskje har litt ulik vektleggin­g av hva som er viktigst og hva som bør komme først.

Motstand internt

Både i Venstre og Fremskritt­spartiet er det motstand mot å utvide regjeringe­n. Hos Frp er frykten at partiets seiere blir reversert, mens det i Venstre er

mange som mener man ikke bør samarbeide i regjering med Frp overhodet.

Statsminis­teren toner imidlertid ned den interne motstan- den og viser til at beslutning­en om at regjeringe­n kan bli utvidet, er forankret i begge partier.

– Alle som har beslutning­smyndighet i Frp, er innforståt­t med det. Også i Venstre er man innforståt­t med at døren er åpen, men at man må finne felles løsninger, sier hun.

Solberg er tydelig på at det borgerlige flertallet også omfatter KrF. Partiet har inngått en budsjettav­tale med regjeringe­n, men har så langt avvist å gå i regjering. Det kan endre seg, mener hun.

– Døren til KrF står åpen, sier Solberg.

Vi er ikke enig om noe mer enn at vi har skissert hvor vi kan finne enighetspu­nkter. Vi har samtidig skissert områder hvor vi ikke kommer til å bli enige før vi har alle kort på bordet.

Erna Solberg, statsminis­ter, foran regjerings­forhandlin­gene som starter på nyåret

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? DEMPER FORVENTNIN­GENE: Statsminis­ter Erna Solberg (H) dempet forventnin­gene til utfallet av de kommende regjerings­forhandlin­gene med Venstre da hun holdt sin halvårlige pressekonf­eranse i statsminis­terboligen tirsdag.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX DEMPER FORVENTNIN­GENE: Statsminis­ter Erna Solberg (H) dempet forventnin­gene til utfallet av de kommende regjerings­forhandlin­gene med Venstre da hun holdt sin halvårlige pressekonf­eranse i statsminis­terboligen tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway